Baradej je pozval k dialogu pri reševanju iranskega jedrskega programa. Foto: EPA
Baradej je pozval k dialogu pri reševanju iranskega jedrskega programa. Foto: EPA
Diplomatski pritiski na Iran

Potem ko je iranski zunanji minister Manučer Motaki sporočil, da omenjeni predlog Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Iranu trenutno obravnavajo strokovnjaki in da bi ga bilo treba znova preučiti, je generalni sekretar IAEA-ja Mohamed El Baradej Teheran opozoril, naj nemudoma odgovori na predlog, ki ga je označil za "hitro bežečo priložnost" za izognitev soočenju.

Veleposlanik Irana pri IAEA-ju Ali Ašgar Soltanieh je medtem nakazal, da bi Iran raje kupoval jedrsko gorivo od drugih držav, kot pa privolil v bogatenje svojega urana v tujini.

Za rešitev spora potrebno zaupanje
Odhajajoči generalni sekretar agencije ZN-a je v svojem zadnjem nagovoru pred generalno skupščino ZN-a dejal, da je za reševanje iranskega jedrskega spora bistvena krepitev zaupanja med obema stranema. Za to pa sta na obeh straneh nujno potrebna osredotočanje na širšo sliko in pripravljenost na tveganje.

"Zavlačevanja ne bomo tolerirali"
K odgovoru na predlog so Iran pozvale tudi Francija, Nemčija, Velika Britanija in Rusija. Britanski zunanji minister David Miliband je med obiskom v Moskvi dejal, da se lahko "Iran obravnava kot normalno državo, če se bo obnašal kot normalna država". Ostrejši je bil vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner. Zahodne države ne bodo tolerirale nadaljnjega odlaganja odgovora s strani Irana, je opozoril.

V skladu s predlogom, ki so ga že podprle Rusija, Francija in ZDA, bi večino iranskega urana bogatili v tujini in nato vrnili v islamsko republiko, da bi tako zagotovili njegovo uporabo zgolj v raziskovalne, in ne vojaške namene.

Diplomatski pritiski na Iran