Elizabeth Edwards je stala svojemu soprogu ob strani, tudi ko se je izvedelo za njegove skoke čez plot. Foto: EPA
Elizabeth Edwards je stala svojemu soprogu ob strani, tudi ko se je izvedelo za njegove skoke čez plot. Foto: EPA

Edwardsova je v torek zjutraj na svojem domu v kraju Chapel Hill v Severni Karolini izgubila boj z rakom, ki so ji ga odkrili leta 2004, malo pred predsedniškimi volitvami.

Svojemu možu, s katerim se je poročila leta 1977, je bila v veliko pomoč med predvolilno kampanjo in del podpore, ki jo je imel med demokrati, je bila tudi njena zasluga. Elizabeth je vztrajala pri Johnu, tudi ko je priznal zunajnzakonsko razmerje s sodelavko, razšla pa sta se, ko se je izvedelo, da ima Edwards tudi nezakonskega otroka.
Umrla je le dan po tem, ko so zdravniki menili, da je zdravljenje odveč, saj se je rak razširil tudi na jetra.

Odstop od kandidature
Nekdanji demokratski senator iz Severne Karoline John Edwards je leta 2004 postal podpredsedniški kandidat ob senatorju iz Massachusettsa Johnu Kerryju, ki je istega leta na volitvah izgubil proti republikancu Georgeu Bushu. Edwards se je leta 2006 znova odločil za predsedniško kandidaturo, vendar je v začetku leta 2008 odstopil.

Poleti istega leta je v svoji predvolilni kampanji priznal razmerje s sodelavko Rielle Hunter, s katero ima tudi hčerko. Očetovstvo je priznal letos, ko sta se z ženo dokončno razšla.

AP piše, da je bila Elizabeth Edwards "največji adut" Johna Edwardsa - njegova največja zagovornica, tudi takrat, ko so številni ljudje menili, da si on tega ne zasluži. "Elizabeth Edwards je pomagala poganjati njegovo politično kariero s šarmom, humorjem, inteligenco in neposrednostjo," še piše AP.