Volišča v Estoniji so se zaprla ob 19. uri. Foto: EPA
Volišča v Estoniji so se zaprla ob 19. uri. Foto: EPA

Po prvih podatkih z volišč sta Reformistična stranka premierja Andrusa Ansipa in koalicijska partnerska stranka Zveza Pro Patria in Res Republica osvojili več kot 50 odstotkov glasov in s tem večino v 101-članskem parlamentu. Reformistična stranka je v predvolilni kampanji nastopila s sloganom "Lahko ste prepričani", s čimer je hotela poudariti svoje zasluge pri uspešnem vodenju države.

Že predvolilne javnomnenjske ankete so nakazovale zmago Ansipove vlade, ki se ponaša z uspešnim sprejetjem skupne evropske valute med gospodarsko krizo. Ta ni prizanesla niti Estoniji, ki je med recesijo leta 2009 doživela kar 14-odstotni padec BDP-ja, tretji najhujši v Evropski uniji za sosednjima baltskima državama Latvijo in Litvo.

Zavidljiv javni dolg
Zaradi prevzema evra ob začetku letošnjega leta je morala vlada v Talinu sprejeti ostre ukrepe, da bi proračunski primanjkljaj ohranila znotraj okvira, ki je potreben za sprejem evra.

Estonija se zdaj ponaša s sprejemljivimi fiskalnimi razmerami in Evropska komisija ji za leto 2011 napoveduje 1,6-odstotni proračunski primanjkljaj. Javni dolg naj bi letos predstavljal 9,5 odstotka BDP-ja, kar je daleč najmanj v evrskem območju.