Eta: To je zgodovinska priložnost za konec konflikta. Foto: EPA
Eta: To je zgodovinska priložnost za konec konflikta. Foto: EPA
Deklaracija, s katero se Eta razorožuje. Foto: EPA

V izjavi, ki jo je objavil BBC, Eta špansko in francosko vlado poziva, da na to potezo odgovorita z vzpostavitvijo neposrednega dialoga.
V svoji izjavi Eta pravi, da se v Baskiji "začenja nova politična doba": "Imamo zgodovinsko priložnost, da dosežemo pravično in demokratično rešitev neskončnega političnega konflikta."
In še: "Eta se je odločila, da definitivno konča svoje oborožene aktivnosti. Eta poziva vladi Španije in Francije, da odpreta proces neposrednega dialoga, ki ima za cilj rešitev posledic konflikta in s tem konec oboroženega konflikta. S to zgodovinsko deklaracijo Eta kaže svoj jasen, odločen in nedvoumen namen."

Čakajoč na odziv
Zdi se, da se s to objavo končuje nasilna kampanja organizacije, ki je trajala več kot 40 let in v kateri je življenje izgubilo 800 ljudi.
Španska vlada se na objavo še ni odzvala. Analitiki pa menijo, da bo njen odziv previden in da bo Madrid pozval Eto, da se razoroži in razpusti. Španska socialistična vlada je vztrajno ponavljala, da se ne misli pogajati o neodvisnosti Baskije, vse dokler se Eta ne razpusti.
Pravijo še, da so Eto v zadnjih letih močno oslabile policijske akcije proti njej.