Pokrajina Afar, kjer so ugrabili turiste, je eno najbolj negostoljubnih območij na svetu. Foto: EPA
Pokrajina Afar, kjer so ugrabili turiste, je eno najbolj negostoljubnih območij na svetu. Foto: EPA
Pokrajina Afar
Pokrajina Afar je znana po izsušenih slanih jezerih, iz katerih domačini pridobivajo sol. Foto: EPA

Pet britanskih turistov in 13 Etiopijcev pogrešajo od četrtka, London pa je v Etiopijo poslal šest diplomatov, ki bodo pomagali iskati pogrešane.

Predstavnik etiopskih oblasti je dejal, da imajo zanesljiva poročila, da so komandosi prišli iz oporišča v Eritreji in sredi noči ugrabili Britance, ki so bili člani osebja na britanskem veleposlaništvi v Adis Abebi. Ugrabitelji so z granatami uničili njihove avtombile. Ugrabljeni Etiopijci so bili domačini, ki so turistom pomagali kot vozniki in prevajalci.

Francozi na varnem
V četrtek so poročali, da so ugrabili tudi skupino francoskih turistov, vendar je njihova turistična agencija sporočila, da so na varnem. Zmeda je nastala, potem ko so zaradi telefonskih težav za kratek čas izgubili stik s turisti in zato agencija ni vedela, kje se nahajajo.

Na obzorju nov konflikt?
Etiopija in Eritreja sta bili med letoma 1998 in 2000 v vojni in še vedno nista rešili mejnega spora, ki po ocenah ZN-a predstavlja možnost za nov konflikt. Pokrajina Afar je ena najrevnejših etiopskih pokrajin, kjer je v 90. letih prejšnjega stoletja izbruhnil upor proti osrednji vladi zaradi zahtev po lastni državi, ki bi obsegala dele Etiopije, Eritreje in Džibutija.