Rusija in Ukrajina bosta morali spor rešiti sami. Foto: EPA
Rusija in Ukrajina bosta morali spor rešiti sami. Foto: EPA
Števec pritiska na madžarskem plinovodu, ki državo oskrbuje z ruskim plinom.
Evropske države si lahko oddahnejo vsaj za nekaj časa. Foto: EPA
Ukrajinec polni rezervoar avtomobila s plinom.
Rusija vztraja, da je spor izključno trgovinske narave. Foto: EPA

Obenem je Moskvo in Kijev pozval, naj spor rešita s pogajanji na dvostranski ravni. Bartenstein je pojasnil, da bo posebna koordinacijska skupina EU-ja preučila stališča obeh strani, vendar ne bo sprejela nobene odločitve. K nadaljevanju pogovorov je pozval tudi visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in evropsko politiko Javier Solana.

Poziv k pomoči EU-ja
Ukrajinski in moldavski predsednik sta pred tem EU zaprosila za pomoč v sporu z Rusijo glede dobave zemeljskega plina. Viktor Juščenko in Vladimir Voronin sta vrh EU-ja pozvala, naj posreduje pri ruskih predstavnikih in s tem spodbudi ponoven zagon pogajanj o dobavi plina. Zaprosila sta tudi za sodelovanje evropskih izvedencev v pogajanjih, ki naj bi omogočila oblikovanje poštenih cen plina.

Dobava Evropi normalna
Rusija je kljub nadaljevanju spora z Ukrajino že povsem obnovila dobavo zemeljskega plina evropskim državam. Moskva je na pritisk Evrope privolila v obnovitev normalnega črpanja energenta, čeprav tako ne more več povsem nadzorovati plinovoda, ki vodi prek Ukrajine.

Nova opozorila
Državna družba Gazprom opozarja, da bo spet omejila dobavo, če si bo Ukrajina prisvajala ruski plin. Ruski zunanji minister je članice EU-ja pozval, naj pritisnejo na Ukrajino, če si hočejo zagotoviti nemoteno oskrbo z ruskim zemeljskim plinom.

O dobavi plina Sloveniji si preberite tukaj.
Gazprom je Ukrajini dobavo plina ustavil, potem ko ta ni privolila v kar štirikrat višjo ceno. Rusija je Ukrajino tudi znova obtožila, da krade plin, ki je sicer namenjen v Zahodno Evropo. Tako naj bi v zadnjem dnevu iz plinovodov, namenjenim na Zahod, odvzela 118 milijonov kubičnih metrov plina. Ukrajina je navedbe o kraji v preteklih dneh zavrnila, saj naj bi bila po pogodbi v zameno za dostavo plina upravičena do 60 milijonov kubičnih metrov ruskega plina na dan.

Motena dobava


Zaradi do petine zmanjšane dobave plina so težave v preteklih dneh občutile države od Srbije in Črne gore pa vse do Nemčije. Začasno je bila zmanjšana tudi dobava Sloveniji, ki pa se je nato znova povrnila na normalno raven.

Moskva sicer vztraja, da je spor izključno gospodarske narave, medtem ko nekateri menijo, da se skuša Rusija Ukrajini na ta način maščevati zaradi menjave oblasti pred dobrim letom. Takrat je Juščenko premagal proruskega kandidata Viktorja Janukoviča.