Narodni park Vatnajökull leži na odročnem jugovzhodu države. Foto: Reuters
Narodni park Vatnajökull leži na odročnem jugovzhodu države. Foto: Reuters
Vatnajökull
Po ocenah oblasti naj bi se na območju trenutno nahajalo med 100 in 150 turistov. Foto: Reuters

Islandski meteorološki urad je že v ponedeljek po štirih dneh potresnih sunkov izdal opozorilo za letalstvo za drugo najvišjo stopnjo.

Seizmologi so v ponedeljek zaznali potres z magnitudo 4,5, ki je bil najmočnejši na tem območju od leta 1996. V zadnjih štirih dneh je bilo okoli 2.600 potresnih sunkov, od tega v noči na sredo 250.

Bardabunga je z 2009 metri drugi najvišji vrh na Islandiji in se nahaja pod največjim otoškim ledenikom Vatnajökullom, gre pa za eno potresno najaktivnejših območij na svetu. Oblasti so zaprle območje severno od ledenika in od tam evakuirale ljudi ter zaprle ceste, ki vodijo do tja.

Ob izbruhu ognjenika bi se lahko pojavile poplave. Narodni park Vatnajökull leži več kot 300 kilometrov od prestolnice Reykjavik in pokriva 14 odstotkov otoka.

Na Islandiji se bojijo, da se bo ponovil scenarij iz leta 2010, ko je ognjenik Eyjafjöll pod ledenikom Eyjafjallajökull izbruhal ogromen oblak pepela, ki ga je odneslo nad Evropo.

Pepel je povzročil največje zaprtje zračnega prostora po drugi svetovni vojni, in sicer zaradi bojazni, da bi poškodoval letalske motorje. Izbruh je poskrbel za vsesplošni prometni kaos, na tleh je obtičalo več kot osem milijonov potnikov.