Protestniki nasprotujejo politiki predsednika Moralesa. Foto: EPA
Protestniki nasprotujejo politiki predsednika Moralesa. Foto: EPA

Protestniki so v Pandu razdejali vladne urade, v spopadih in neredih, ki so se razvili v četrtek zvečer, je bilo ubitih najmanj osem ljudi, več deset pa ranjenih. V strahu, da bi bilo žrtev še več, je tako Morales v majhni regiji na meji z Brazilijo, kjer živi 70.000 prebivalcev, okrepil nadzor vojske in policije, prepovedal je demonstracije, nošenje orožja in nočno vožnjo z avtomobili.

Poročila o številu žrtev četrtkovih neredov se razlikujejo. Bolivijski minister za notranje zadeve Alfredo Rada je sporočil, da je žrtev osem, mediji poročajo o 16 mrtvih, očividci pa so prepričani, da jih je v spopadih umrlo najmanj 50.

Pet bogatih regij nasprotuje spremembi ustave
V petih regijah (poleg Panda na severu še v Santa Cruzu na vzhodu, Tariji na jugu, Beniju na severu ter Chuquisaci na severozahodu) že štiri dni potekajo protivladni protesti, kjer se spopadajo privrženci predsednika Moralesa in protestniki, ki si želijo večjo avtonomijo teh bogatih regij in nasprotujejo reformi ustave, s katero bi več pravic dobilo zatirano staroselsko prebivalstvo. Protestniki postavljajo cestne barikade, ropajo in se naseljujejo v poslopja javnih ustanov.

Kljub protestom pa je Morales še vedno pripravljen na pogovore, zato je v predsedniški palači v La Pazu v petek zvečer organiziral srečanje podpredsednika države Alvara Garcie Linera in predstavnika guvernerjev omenjenih petih regij, ki sta se pogovarjala o obnovi pred osmimi meseci prekinjenih pogajanj. Svojo pomoč pri pogajanjih je ponudila tudi Španija, ki je prebivalce Bolivije pozvala h končanju nasilja.

B. T.