Sončenje v pariških parkih, kjer so temperature dosegle 39 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Sončenje v pariških parkih, kjer so temperature dosegle 39 stopinj Celzija. Foto: Reuters

Francosko elektropodjetje RTE je sporočilo, da je zaradi vročinskega vala brez elektrike v torek zvečer ostalo okoli 600.000 domov v Bretanji, Normandiji in regiji Loire na severozahodu države ob Atlantskem oceanu. Do danes zjutraj jih je sicer velika večina elektriko znova že imela.

V Franciji so sicer posebej pozorni na ekstremno visoke temperature, odkar je vročinski val leta 2003 samo v tej državi zahteval okoli 15.000 življenj. V Parizu so tako na primer že odprli posebne klimatizirane javne prostore, ljudi pa opozarjajo, naj ostajajo doma in veliko pijejo.

Rekordno v Angliji
V Cordobi na jugu Španije so že v nedeljo izmerili 44 stopinj Celzija, zato so oblasti v številnih španskih pokrajinah razglasile alarm. Na Pirenejskem polotoku temperature zdaj počasi upadajo, medtem ko je Veliko Britanijo najhujša vročina dosegla prav danes iz smeri Francije.

Iz Anglije poročajo o najbolj vročem dnevu, odkar so pred 160 leti začeli beležiti temperaturne rekorde. V Northoltu severozahodno od Londona so namreč namerili 36,7 stopinje Celzija, kar pomeni, da je na Otoku trenutno celo bolj vroče kot v indijskem Mumbaju. V Londonu naj bi temperature danes presegle tiste v Rimu in Atenah.