Praga. Foto: Pixabay
Praga. Foto: Pixabay

Čeprav je v prvih letih po razhodu kazalo, da sta državi ubrali zelo različni poti, sta danes del istih političnih povezav.

Češkoslovaška je obstajala med letoma 1918 in 1993 z nekajletno prekinitvijo med letoma 1938 in 1945. Njen razpad je znan kot žametna razveza, kar se nanaša na nekrvavo žametno revolucijo leta 1989, ki je privedla do konca vladavine Komunistične partije Češkoslovaške.

Obstoj skupne države Čehov in Slovakov je zaznamovala mešanica po eni strani skupnih značilnosti, ki so dva naroda povezovale, in po drugi strani nezaupanja med njima. Po sovjetskem zatrtju praške pomladi je bila država jeseni 1968 sicer uradno prekvalificirana v federacijo, vendar je bil komunistični režim centralističen, središče pa je bila Praga.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Bi lahko referendum rešil skupno državo?

Žametna revolucija in padec komunizma leta 1989 sta Slovakom odprla pot za popravke tega centralizma. A pogovori o novi obliki medsebojnih odnosov med narodoma so se prelevili v pogajanja o njuni ločitvi.

Da bo Češkoslovaške konec 1. januarja 1993, sta voditelja vladajočih strank obeh držav državljanom sporočila 26. avgusta 1992. Njen konec je nato 25. novembra uradno potrdila še češkoslovaška federativna skupščina.

V obeh državah še danes razpravljajo o tem, ali bi lahko referendum o usodi Češkoslovaške morda rešil obstoj skupne države. Še posebej na Češkem je bila želja po ohranitvi skupne države namreč dokaj močna.
Razhod "ni bil povsem neizogiben, vendar bi bili politični in gospodarski stroški, če bi država ostala skupaj, izjemno visoki", je ob stoletnici formiranja Češkoslovaške poudaril politični analitik in nekdanji svetovalec zadnjega češkoslovaškega in prvega češkega predsednika Vaclava Havla Jiri Pehe, piše regionalni spletni portal Kafkadesk.

V prvih letih po razpadu Češkoslovaške je kazalo, da sta samostojni državi ubrali zelo različni poti. Češka je postala vzor za tranzicijske države, Slovaška pa je bila sprva pod avtoritarnim vodstvom vse bolj izolirana, kar se je spremenilo po volitvah leta 1998.

Odnosi med Čehi in Slovaki so medtem vsa leta po ločitvi na vseh ravneh družbenega življenja ostali dobri, državi pa sta del istih političnih povezav. V Nato je sicer Češka vstopila nekoliko prej, leta 1999, medtem ko se je Slovaška zavezništvu pridružila leta 2004. Istega leta sta obe državi pristopili tudi k EU-ju.