Tate je sam sebe v preteklosti označil za mizoginista. Foto: Reuters
Tate je sam sebe v preteklosti označil za mizoginista. Foto: Reuters

37-letni nekdanji profesionalni kikboksar Tate, ki je med drugim znan po provokativnih komentarjih in poniževalnem odnosu do žensk, je bil sredi leta 2023 skupaj z bratom Tristanom in dvema Romunkama obtožen trgovine z ljudmi, posilstva in oblikovanja kriminalne združbe za spolno izkoriščanje žensk, čeprav so vsi osumljenci zanikali vse obtožbe.

Letos aprila je sodišče v Bukarešti odločilo, da se lahko sojenje začne, na odločitev pa se je Tate pritožil. Do odločitve o njegovi pritožbi je bilo štirim osumljencem prepovedano zapustiti Romunijo, vendar je zdajšnja odločitev sodišča odpravila omejitev za Evropsko unijo, a odločitev ni pravnomočna in se nanjo lahko pritožijo tožilci.

"Moji sodniki so se odločili ... Dovoljeno mi je zapustiti Romunijo, torej ali gremo (Ferrari) SF90 v Italijo, (Maserati) MC20 v Cannes, (Ferrari) 812 Competition v Pariz, kam naj grem?" se je Tate spraševal v videoposnetku, ki ga je po odločitvi sodišča objavil na omrežju X.

Andrew in Tristan Tate, ki zavračata vse obtožbe, sta bila lani poleti skupaj z dvema romunskima državljankama obtožena več kaznivih dejanj – med drugim naj bi leta 2021 v Romuniji ustanovila kriminalno združbo za trgovino z ljudmi in prostitucijo, ki je delovala tudi v drugih državah, vključno z ZDA in Združenim kraljestvom. Žrtve naj bi zvabila v prostitucijo z lažnimi obljubami. Andrew Tate je obtožen posilstva ene od žrtev, Tristan pa napeljevanja k nasilju.

"Andrew in Tristan sta še vedno odločena, da bosta oprala svoje ime in ugled, vendar sta hvaležna sodiščem, da so jima izkazala to zaupanje," je v izjavi dejal glavni zagovornik bratov Eugen Vidineac.

Romunski tožilci trdijo, da sta brata Tate novačila svoje žrtve tako, da sta jih zapeljala in lažno trdila, da želita razmerje ali poroko. Po trditvah tožilcev so bile žrtve nato odpeljane na posestvo zunaj Bukarešte, kjer so bile s fizičnim nasiljem in duševnim ustrahovanjem spolno izkoriščene tako, da so bile prisiljene proizvajati pornografske vsebine za splet, s čimer sta ustvarila velike finančne koristi.