Kurz med glasovanjem parlamenta. Foto: Reuters
Kurz med glasovanjem parlamenta. Foto: Reuters

Tožilstvo za gospodarski kriminal in boj proti korupciji (WKStA) 35-letnega Kurza preiskuje zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Nekdanji kancler je po odstopu s položaja in vrnitvi v poslanske klopi užival poslansko imuniteto, ki ga je branila pred preiskavo.

Podlaga za odvzem imunitete avstrijskega parlamenta je torkova odločitev pristojne parlamentarne komisije, ki je na zahtevo tožilstva prav tako soglasno potrdila odvzem poslanske imunitete nekdanjemu kanclerju.

Kurza preiskujejo zaradi domnevnega kupovanja pristranskega medijskega poročanja in prirejanja javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem. Zaradi afere je tudi odstopil.

Očitajo mu tudi lažno pričanje, in sicer pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje afero Ibiza, zaradi katere je leta 2019 razpadla takrat vladajoča koalicija Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in svobodnjakov (FPÖ).

Kurz je večkrat poudaril, da si želi zadevo čim prej razjasniti. Izrazil je tudi mnenje, da ni storil ničesar kaznivega.

Odstop po hišnih preiskavah

V Avstriji so 6. oktobra med drugim potekale hišne preiskave v kabinetu kanclerja, na sedežu ÖVP-ja in ministrstvu za finance. Kurz je sprva zavračal, da bi odstopil kot predsednik avstrijske vlade. Ko je grozilo glasovanje o nezaupnici koalicijskih Zelenih in opozicije v parlamentu, se je po nekaj dneh odločil, da sestopi s čela vlade. Na kanclerskem položaju ga je nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. Kurz je ostal predsednik ÖVP-ja in se preselil v parlament kot vodja poslanske skupine.