Katerina Bahvalova je v zaporu od novembra leta 2020. Foto: EPA
Katerina Bahvalova je v zaporu od novembra leta 2020. Foto: EPA

28-letno Bahvalovo, novinarko poljske televizije Belsat, so na sojenju za zaprtimi vrati v mestu Gomel obsodili zaradi "državne izdaje", poroča Euronews.

Novinarka, znana tudi pod imenom Katsiarina Andrejeva, že služi dveletno zaporno kazen zaradi prejšnje obsodbe. Bahvalovo so aretirali novembra 2020 med snemanjem protesta proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Februarja 2021 so jo skupaj s kolegico Dario Čulcovo obsodili zaradi organiziranja izgredov, nekaj mesecev pozneje pa so beloruske oblasti Belsat razglasile za "ekstremistično" organizacijo.

"Tako me jezi, ko gledam, kako se režim maščuje tistim, ki se upajo upreti," je na Twitterju zapisala voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. "Novinarka Katsiarina Andrejeva si je upala razkriti resnico o brutalnosti režima svetu."

Zaradi protestov zaprtih 1260 oseb

Sodni proces proti Bahvalovi so obsodili tudi pri Amnesty International, ki so ga označili za "političnega" in "farso". Marie Struthers, direktorica organizacije za Evropo in Srednjo Azijo, je obsodila "novo grozljivo in krivično razsodbo proti pogumni novinarki".

"Katerina Andrejeva in drugi kritiki beloruskih oblasti, ki so bili zaprti zgolj zaradi miroljubnega uveljavljanja svoje pravice do svobode izražanja, morajo biti nemudoma izpuščeni," je pozvala.

Po podatkih nevladne organizacije Viasna je trenutno v Belorusiji zaradi protestov opozicije po Lukašenkovi sporni zmagi na volitvah leta 2020 zaprtih 1260 ljudi.