Tihanovski maja lani na enem izmed shodov pred aretacijo, na katerih je zbiral podpise za predsedniško kandidaturo. Foto: AP
Tihanovski maja lani na enem izmed shodov pred aretacijo, na katerih je zbiral podpise za predsedniško kandidaturo. Foto: AP

Sodišče je Tihanovskega obsodilo zaradi organiziranja množičnih izgredov in spodbujanja družbenega sovraštva. Sojenje je potekalo tudi proti petim podpornikom, ki so dobili od 14 do 16 let zaporne kazni.

Tihanovska je obsodbo označila za maščevanje, kritični pa so bili tudi v EU, Nemčiji in ZDA. "EU ostro obsoja te stalne, očitne kršitve človekovih pravic in temeljnih vrednot s strani režima v Minsku," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Opozoril je na možnost nadaljnjih sankcij EU proti beloruskemu režimu.

Nova nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je obsodbe označila za škandalozne.

Videoblogerja so beloruske oblasti aretirala maja lani, ko se je pripravljal na kandidaturo na predsedniških volitvah avgusta. Tihanovski je vse obtožbe zanikal.

Svetlana Tihanovska. TiFoto: AP
Svetlana Tihanovska. TiFoto: AP

Sojenje je bilo sicer zaprto za javnost, odvetnikom pa je bilo prepovedano govoriti o podrobnostih.

Sorodna novica Kdo je Svetlana Tihanovska, politična analfabetka, ki izziva Lukašenka?

Tihanovska postala prvi obraz opozicije

Namesto njega je na lanskih volitvah kandidirala njegova žena Svetlana Tihanovska, ki je pričakovano izgubila proti dolgoletnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, vendar so takoj po volitvah izbruhnili množični protivladni protesti, ki so trajali več mesecev.

Demonstranti so na prvih protestih Lukašenka obtoževali volilnih goljufij in trdili, da je Tihanovska resnična zmagovalka volitev. Pozneje so zahtevali tudi njegov odstop.

Tihanovska je med zatiranjem protestov zatočišče poiskala v Litvi, zdaj pa zastopa interese beloruske opozicije po Evropi in svetu.

Posebna poročevalka ZN-a Anais Marin je letos opozorila, da so v Belorusiji v zadnjih letih samovoljno zaprli okoli 35.000 ljudi, več deset tisoč Belorusov pa je pobegnilo v tujino.

Vodja beloruske opozicije obsojen na 18 let zapora