Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na zadnjih množičnih protestih v Belorusiji v nedeljo so aretirali več kot 300 protestnikov, od tega jih je moralo 258 v preiskovalni pripor, so danes sporočili z beloruskega notranjega ministrstva.

Beloruski protivladni protestniki ne priznavajo zmage predsednika Aleksandra Lukašenka na avgustovskih volitvah in zahtevajo njegov odstop. Današnji shod so posvetili političnim zapornikom v Belorusiji in pred zaporom Okrestina zahtevali njihovo izpustitev.

V Belorusiji je po podatkih organizacije za človekove pravice Vjasna (Pomlad) trenutno 77 političnih zapornikov, med njimi sta tudi mož opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske in bloger Sergej Tihanovski ter vidna predstavnica opozicije Marija Kolesnikova.

Opozicijski spletni kanal Nexta Live je poročal, da se je protestov udeležilo več kot 100.000 ljudi. Kmalu po začetku protesta je posredovala policija. Uporabili so vodne topove in več protestnikov priprli, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax. Nemška tiskovna agencija DPA je poročala, da so uporabili tudi vojsko z več oklepnimi vozili. Po navedbah Vjasne (Pomlad) so bili protestniki pridržani tako v Minsku kot tudi v drugih krajih po državi.

Pred protesti so oboroženi policisti v protiizgredni opremi zaprli ceste v središču Minska. Začasno so zaprli postaje podzemnih železnic. Oblasti so ukazale tudi začasno upočasnitev medmrežja. Kanali komunikacijske aplikacije Telegram, prek katere se večinoma pošiljajo fotografije in posnetki s protestov, so pozvali prebivalce Minska, naj svoja brezžična omrežja odprejo za javnost, da bodo protestniki v bližini lahko dostopali do spleta.

Grožnje proti udeležbi na protestih po SMS-sporočilih

V skoraj dveh mesecih protestov je bilo aretiranih najmanj 13.000 protestnikov, večina je bila pozneje izpuščenih. Belorusi so ta teden na mobilne telefone prejeli SMS-sporočila, da bi se ob morebitni udeležbi na shodih lahko soočili s kazensko odgovornostjo.

V zaporu je medtem umrl 41-letni moški, kar so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA potrdile tudi beloruske oblasti. Po uradnih informacijah naj bi padel s pograda in se usodno poškodoval. Opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska trdi, da pristojni lažejo. Po njenih informacijah je zdravniška obravnava umrlega pokazala odprt zlom lobanje, polomljena rebra in številne modrice.