Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ko je Priština poskušala odločitev uveljaviti pred enim mesecem, je prišlo do napetosti in srbskih blokad poti.

Srbski predsednik se je danes sešel z ameriškim veleposlanikom, v regijo prihajata ameriški in evropski odposlanec, medtem pa je srbski notranji minister v Moskvi zagotavljal, da se "histeričnim" sankcijam proti bratskemu narodu ne bodo priključili.

Pogovor z ameriškim veleposlanikom Christopherjem Hillom, do katerega je prišlo nekaj dni po propadlih pogajanjih v Bruslju, je bil po besedah srbskega predsednika konkreten in vsebinski.

Vučić še naprej vztraja, da so pripravljeni na kompromis in da bodo storili vse, da bi kljub enostranskim potezam Prištine – ki so sicer recipročni, ohranili mir in stabilnost. Vztraja tudi pri oblikovanju zveze srbskih občin, ki jo predvideva bruseljski sporazum, na Kosovu pa jo zavračajo. Ključno, pravi, je tudi, da se Priština drži dogovora, da kosovske posebne enote lahko na večinsko srbski sever pridejo le ob soglasju Nata.

V Bruslju govorijo o kriznem menedžmentu, iz nemškega veleposlaništva v Prištini sporočajo, da še ena eskalacija z blokadami cest in nasilnimi protesti ni v nikogaršnjem interesu.

Mejni prehod med Srbijo in Kosovom. Foto: Reuters
Mejni prehod med Srbijo in Kosovom. Foto: Reuters

Srbska podpora v Moskvi

Po drugi strani pa je srbski notranji minister Aleksandar Vulin podporo za srbska stališča spet dobil v Moskvi, kjer se je sešel tudi z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Seveda mora biti končna odločitev najprej v skladu z mednarodnim pravom, potrditi jo mora Varnostni svet Združenih narodov.

Sprejeli pa bomo le rešitve, ki bodo sprejemljive za Srbe, prijateljem bomo zagotovili vso pomoč pri doseganju tega cilja. Vulinom pa je ob tem poudaril, da je Srbija edina država v Evropi, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji. Srbija, dokler jo bo vodil predsednik Vučić, ne bo nikoli sodelovala v protiruski histeriji.

Včeraj je sicer Vučić dejal, da bo Srbija zaradi evropskih sankcij s 1. novembrom ostala brez ruske nafte, od katere je odvisna, a podrobnosti ni pojasnil.

Za Moskvo se sicer zdi, da želi na Kosovu ohraniti status quo, oz. je ne zanima napredek – želi pa ohraniti vpliv, po mnenju nekaterih so za to pripravljeni tudi destabilizirali Balkan in tako tudi preusmeriti pozornost z vojne v Ukrajini.