Razseljeni Palestinci se vračajo v Han Junis, ki ga je razdejala izraelska vojska. Zaradi svojih dejanj je Izrael tudi postavljen v postopek pred Meddržavnim sodiščem zaradi suma, da v Gazi izvaja genocid. Foto: Reuters
Razseljeni Palestinci se vračajo v Han Junis, ki ga je razdejala izraelska vojska. Zaradi svojih dejanj je Izrael tudi postavljen v postopek pred Meddržavnim sodiščem zaradi suma, da v Gazi izvaja genocid. Foto: Reuters

"Nikakršne prepovedi izvoza orožja v Izrael ni in je tudi ne bo," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za gospodarstvo, ki izdaja izvozna dovoljenja.

Dodal je, da se v vladi glede izvoza orožja odločajo od primera do primera, pri čemer naj bi upoštevali humanitarno pravo in trenutne razmere v Izraelu.

Da ni nemškega bojkota Izraela na področju orožja, je zatrdil tudi tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Reuters je objavil analizo, po kateri je Nemčija ustavila nove izvoze orožja v Izrael, dokler se ta država spoprijema s pravnimi postopki zaradi svojih ravnanj, pri tem pa so se sklicevali tudi na vir blizu gospodarskemu ministrstvu.

Vir je navajal višjega vladnega uslužbenca, ki naj bi dejal, da so se prenehali ukvarjati z odobritvami dovoljenj za izvoz orožja v Izrael zaradi pravnega in političnega pritiska. Nemčiji se namreč očita, da z izvozom orožja v Izrael krši mednarodno humanitarno pravo.

Lani je Nemčija odobrila izvoz orožja v Izrael v vrednosti 326,5 milijona evrov, kar je desetkrat več kot leta 2022, kažejo podatki gospodarskega ministrstva.

Letos pa je število takšnih dovoljenj močno upadlo. Vrednost odobrenega izvoza letos med prvim januarjem in 21. avgustom po podatkih ministrstva tako znaša 14,5 milijona evrov.

Od tega je bila vrednost orožja, ki spada v kategorijo vojaško orožje, tisto, ki je posebej oblikovano, razvito in proizvedeno izključno za vojaško bojevanje, le 32.449 evrov.

V svoji obrambi v dveh primerih, enem pred Meddržavnim sodiščem in drugem v Berlinu, ki ga je sprožil Evropski center za ustavne in človekove pravice, je nemška vlada dejala, da od 7. oktobra lani, ko je Hamas vdrl na jug Izraela, Nemčija ni v Izrael izvozila nikakršnega vojaškega orožja, je dejal Reutersov vir.

Vprašanje izvoza orožja v Izrael je povzročilo trenja tudi znotraj nemške koalicije. Gospodarsko in zunanje ministrstvo, ki sta pod vodstvom Zelenih, sta bili bolj kritični do izraelske vlade kot kancler Olaf Scholz, ki vztraja pri podpori tej državi.

Nemčija je drugi največji dobavitelj orožja Izraelu, po ZDA. Po podatkih Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) sta ti dve državi med letoma 2019 in 2023 Izraelu zagotovili 99 odstotkov orožja, pri čemer so ga ZDA dobavile 69 odstotkov, Nemčija pa 30 odstotkov.

Prekinitve izvoza orožja

Več evropskih držav, sicer zaveznic Izraela, je suspendiralo izvoz orožja v to državo. Združeno kraljestvo je ta mesec suspendiralo od 30 od 350 dovoljenj za izvoz orožja Izraelu zaradi pomislekov, da bi lahko Izrael kršil mednarodno humanitarno pravo.

Februarja je nizozemsko sodišče ukazalo prekinitev vsega izvoza delov lovcev F-35 v Izrael zaradi skrbi, da jih uporablja v napadih na civilne tarče v Gazi.

Slovensko ministrstvo za obrambo pa je konec januarja potrdilo, da so slovenskemu podjetju zavrnili izdajo dovoljenja za izvoz orožja v Izrael. Marca je ministrstvo za MMC sporočilo, da od 7. oktobra niso izdali "nobenega dovoljenja za izvoz obrambnih proizvodov v Izrael oziroma nobenega dovoljenja za tranzit obrambnih proizvodov čez ozemlje Republike Slovenije, če je bil končni uporabnik Izrael". To je bil sicer prvi primer zavrnitve kakšne vloge za izvoz vojaških proizvodov iz Slovenije v Izrael.

"Vsa realizacija izvoza od 7. oktobra 2023 do 31. januarja 2024 je potekala na podlagi še veljavnih dovoljenj, ki so bila izdana pred omenjenim datumom, to je pred 7. oktobrom 2023," so takrat dodali na ministrstvu.

Letos je za kratek čas tudi ameriška vlada prekinila pošiljanje določenih bomb Izraelu.

Izrael je od 7. oktobra v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubil več kot 41.000 ljudi, od tega okoli 16.500 otrok. Ranjenih je okoli 100.000 ljudi, razseljenih pa okoli dva milijona. Območje je povsem razdejano, primanjkuje hrane, vode, zdravil, goriva. Izrael se spoprijema z obtožbami, da v državi izvaja genocid.