Nemčija obljublja nadaljevanje pomoči Ukrajini. Foto: EPA
Nemčija obljublja nadaljevanje pomoči Ukrajini. Foto: EPA

"Poročila, ki namigujejo, da zmanjšujemo pomoč, so preprosto netočna," je na novinarski konferenci v Berlinu dejal namestnik tiskovnega predstavnika vlade Wolfgang Büchner.

Kot je ob tem zagotovil, je Nemčija "v celoti zavezana" podpori Ukrajini "tako dolgo, kot bo potrebno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Büchner je ostro zavrnil namige, da želi Nemčija zmanjšati svojo podporo Ukrajini. Če mediji ustvarjajo drugačen vtis, "ga zavračamo", je pojasnil na vprašanja novinarjev o zmanjšanju proračunskih sredstev, ki se pričakuje za leto 2025.

"Še naprej bomo zagotavljali, da bo Ukrajina prejela sredstva, ki jih potrebuje za nadaljevanje boja" proti ruski agresiji, pa je poudaril tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva.

Sorodna novica Nemčija naj bi prenehala pošiljati novo vojaško pomoč Ukrajini

Naslednje leto za štiri milijarde evrov manj pomoči

Da namerava Nemčija prihodnje leto za polovico zmanjšati svojo podporo Kijevu, je za AFP v soboto potrdil parlamentarni vir. Medtem ko je letos zagotovila za osem milijard evrov pomoči, naj bi prihodnje leto glede na osnutek proračuna ta pomoč znašala štiri milijarde evrov. Sredstva so praktično že dodeljena za točno določene nakupe orožja in vojaške opreme.

Po poročanju nemških medijev je predvideno znižanje sredstev za pomoč Ukrajini del načrta vladajoče koalicije kanclerja Olafa Scholza za zmanjšanje proračunske porabe. Proračun za leto 2025 je bil sicer predmet žgočih razprav med socialdemokrati (SPD), Zelenimi in liberalci (FDP).

Scholz je že lani dejal, da Nemčija zaradi proračunskih omejitev ne bo mogla nositi vseh stroškov pomoči Ukrajini, pričakovanja, da odprejo denarnice, je usmeril med drugim v Francijo, Italijo, Španijo, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Doslej je nemški obrambni minister Boris Pistorius na prošnjo Ukrajine pri finančnem ministru Christianu Lindnerju vedno izprosil dodatna sredstva.

Namesto tega naj bi se Ukrajina odslej morala zanesti na posojilo, dogovorjeno na vrhu držav G7 v Italiji in sredstva iz zamrznjenega ruskega premoženja.

Berlin namreč predvideva, da se bo oblikoval finančni instrument v okviru skupine G7 in EU-ja, ki bo omogočil uporabo teh sredstev, je za AFP pojasnil vir na nemškem finančnem ministrstvu.