Biden je v govoru v Varšava Putina označil za
Biden je v govoru v Varšava Putina označil za "klavca". V Kremlju so to označili za "osebne žalitve", ki omejujejo dvostranske stike. Foto: Reuters

"Stojimo vam ob strani," je v osrednjem govoru v okviru obiska Ukrajincem zatrdil Biden.

"Ukrajina ne bo nikoli zmaga za Rusijo, ker so svobodni ljudje zavrnili življenje v brezupu in temi," je ob koncu dvodnevnega obiska na Poljskem Biden dejal v govoru na varšavskem Kraljevem gradu.

Odpor Ukrajincev proti ruski invaziji je primerjal s protisovjetskim "bojem za svobodo" in dodal, da se mora svet pripraviti na še dolg boj. "Moramo ostati enotni danes in jutri in dan po tem ter še leta in desetletja, ki prihajajo," je dejal.

Biden je v Varšavi nagovoril tudi rusko ljudstvo. "Naj to povem, če lahko poslušate. Vi, rusko ljudstvo, niste naš sovražnik," je dejal. Pozval jih je, naj za težke gospodarske sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedel Zahod, okrivijo Putina.

Moskvo je posvaril, naj se niti za centimeter ne premakne na ozemlje zveze Nato, in ponovil zavezo kolektivne obrambe držav članic zavezništva.

Ob koncu govora je dejal: "Imeli bomo drugačno prihodnost, svetlejšo prihodnost, zakoreninjeno v demokraciji in načelih, upanju in svetlobi."

Glede Putina pa je dejal: "Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti."

Kremelj: Biden ne odloča o tem, ali bo Putin ostal na oblasti

V Kremlju so se že kritično odzvali na nekatere Bidnove izjave. Dejstvo, da je Putina označil za "klavca", po mnenju Moskve dodatno omejuje možnosti dvostranskih odnosov.

Glede izjave Bidna, da Putin ne sme ostati na oblasti, so v Kremlju sporočili: "O tem ne odloča Biden. Predsednika Rusije izvolijo Rusi," je dejal predstavnik Kremlja.

Kot je v odzivu dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, tovrstne "osebne žalitve" nadalje omejujejo možnosti dvostranskih stikov z ameriško vlado. "Najmanj čudno" se mu tudi zdi slišati tovrstne besede od Bidna, ki da je pozival k bombardiranju Srbije leta 1999. "Pozival je k ubijanju ljudi," je dejal Peskov.

Ameriški predsednik je bil v okviru dvodnevnega obiska na Poljskem sicer že pred tem oster do Putina in ga je po obisku begunskega centra v Varšavi danes označil za "klavca".

Bela hiša: To ni bil poziv k spremembi režima

Predstavnik Bele hiše je sicer kasneje dejal, da Biden z izjavo "Putin ne more ostati na oblasti" ni pozival k spremembi režima v Rusiji, ampak so bile izjave namenjene pripravi svetovnih demokracij na daljši konflikt ter poudarjanje dejstva, da Putin ne sme izvajati oblasti nad sosednjimi državami.

Gre za očiten poskus omilitve Bidnove retorike, poroča BBC, ki poudarja, da bi neposredno pozivanje k spremembi režima lahko povzročilo nestabilnost in povečalo nepredvidljivost.

Biden pravi, da je svobodni svet enoten proti Putinu

Biden: V Natu ne sme biti nobene delitve in nobenega razkola

Biden je v Varšavi pred govorom spet potrdil, da je 5. člen severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, "sveta zaveza" za ZDA. V Natu ne sme biti delitve, je dodal.

"Menimo, da je 5. člen sveta zaveza in na to se lahko zanesete," je na srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo dejal Biden in opozoril tudi na pomen enotnosti znotraj zveze Nato. "V Natu ne sme biti nobene delitve in nobenega razkola. Vse, kar počnemo, počnemo skupaj," je dodal.

Prav tako je izrazil prepričanje, da ruski predsednik Vladimir Putin v invaziji v Ukrajini ni dosegel zastavljenih ciljev. "Putin je upal, da bo razdelil Nato in vzhodni del zavezništva, ga ločil od zahoda. Igral je na delitve, vendar mu to ni uspelo," je poudaril.

V svojem govoru se je zahvalil Poljski za sprejem ukrajinskih beguncev. "Zavedamo se, da Poljska prevzema veliko odgovornost, ki po mojem mnenju ne bi smela zadevati le nje. Za to bi moral biti odgovoren ves svet, celoten Nato," je dejal in izrazil pripravljenost ZDA na sprejem 100.000 beguncev iz Ukrajine.

Biden je obiskal tudi begunski center na stadionu v Varšavi, kjer je govoril tako z begunci kot prostovoljci. Po obisku je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za "klavca".

Na vprašanja, kaj meni o spremembi ruske strategije, je Biden podvomil, da namerava Rusija svoje vojne cilje v Ukrajini osredotočiti le na nadzor vzhodne regije Donbas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število ljudi, ki sicer iz Ukrajine bežijo na Poljsko, se je v zadnjih dneh začelo zmanjševati. Samo v petek je mejo prečkalo okoli 30.500 ljudi, kar pa znaša 6,4 odstotka manj v primerjavi s prejšnjim dnem. Po podatkih poljske mejne straže je od začetka vojne na Poljsko prišlo skoraj 2,27 milijona beguncev, v Ukrajino pa se je vrnilo 322.000 ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Duda: Poljsko-ameriški odnosi cvetijo

Duda pa je izpostavil težnje Poljske po tesnejšem sodelovanju z ZDA tako na vojaškem področju kot na področju energetike. Dodal je, da poljsko-ameriški odnosi kljub težkim časom cvetijo, in poudaril, da je Poljska bila prva prejemnica utekočinjenega zemeljskega plina iz ZDA v Evropi.

Na področju energetike se je Duda zavzel, da bo Poljska še naprej tesno sodelovala z ZDA pri gradnji jedrskih elektrarn na Poljskem. "Verjamem, da bomo skupaj z ameriškimi podjetji te programe lahko izvedli v bližnji prihodnosti," je dejal.

Poljska trenutno nima jedrskih elektrarn, vendar vlada računa, da bi z jedrsko energijo lahko v prihodnje postopoma odpravila odvisnost od premoga. Izbrani lokaciji za gradnjo jedrskih elektrarn sta v bližini Baltskega morja, dobrih 70 kilometrov od Gdanska. V skladu s strateškim dokumentom o poljski energetski politiki do leta 2040 pa naj bi se gradnja prve reaktorske enote začela najpozneje leta 2026.

Srečanje ameriške (desno) in ukrajinske delegacije v hotelu Marriott v Varšavi. Foto: Reuters
Srečanje ameriške (desno) in ukrajinske delegacije v hotelu Marriott v Varšavi. Foto: Reuters

Biden se je v Varšavi udeležil tudi srečanja med ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo in obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovim ter ameriškim zunanjim ministrom Anthonyjem Blinknom in obrambnim ministrom Lloydom Austinom.

ZDA so izrazile "neomajno zavezanost suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine," je po srečanju dejal tiskovni predstavnik zunanjega mnistrstva Ned Price.

Ukrajinski minister Kuleba pa je povedal, da so od ZDA prejeli dodatne varnostne zaveze glede razvoja obrambnega sodelovanja.

Biden se je v preteklih dneh udeležil treh vrhov – Nata, Evropske unije in skupine G7 –, v petek pa je obiskal ameriške vojake na Poljskem.

Ameriški predsednik naj bi imel tudi "pomemben govor", v katerem bo po navedbah Bele hiše "podal pripombe o združenih prizadevanjih svobodnega sveta za podporo ukrajinskemu ljudstvu, od Rusije zahteval odgovornost za njeno brutalno vojno in zagovarjal prihodnost, ki temelji na demokratičnih načelih".

Razprava o letalih

Biden naj bi z Dudo govoril tudi o poljski ponudbi bojnih letal za Ukrajino. Washington je namreč na začetku marca zavrnil ponudbo Poljske, ki je predlagala premestitev lastnih zastarelih bojnih letal MiG-29 v ameriško oporišče v Nemčiji in pozneje v Ukrajino, sami pa bi svojo floto dopolnili z novimi ameriškimi lovci F-35. Poljska želi ob tem pospešiti tudi nakup ameriških raket patriot in tankov, poroča Reuters.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.