Sutjeska je najstarejši narodni park v BiH-u. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič
Sutjeska je najstarejši narodni park v BiH-u. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič

Požar, ki je izbruhnil pred dnevi, po besedah pristojnih ogroža celotno območje narodnega parka Sutjeska. V njem gori stoletni gozd, dosegel pa bi lahko tudi pragozd Perućica, ki je eden od zadnjih pragozdov v Evropi.

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je v ponedeljek na predlog ministrstva za varnost prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite zaprosil za mednarodno pomoč pri gašenju požarov.

V ponedeljek so ogenj gasili helikopter entitete Republike Srbske in dva helikopterja oboroženih sil BiH-a, danes pa pričakujejo tudi prihod helikopterja iz Srbije, poroča javna radiotelevizija Republike Srbske RTRS.

Sorodna novica Požari v predmestjih Aten se širijo, na tisoče ljudi preselili na varno

V entiteti Republiki Srbski, v kateri je narodni park Sutjeska, so Srbijo za pomoč pri gašenju želeli zaprositi že v nedeljo, a so oblasti v BiH-u vztrajale, da požar najprej poskušajo pogasiti z lastnimi helikopterji in brez pomoči iz Srbije.

V Črni gori se gasilci medtem že več tednov spopadajo s požari na območju Podgorice in v okolici. Kot je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina v ponedeljek povedal vodja podgoriške službe za zaščito in reševanje Zdravko Blečić, so pred ognjem morali braniti tudi hiše.

Požar je v ponedeljek izbruhnil tudi na Veliki plaži v Ulcinju. Črnogorski distributer električne energije Cedis je sporočil, da je zaradi velikega števila nezakonitih objektov prišlo do preobremenitve na tamkajšnji transformatorski postaji, zaradi česar je bila za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo.

EU pomaga pri gašenju požarov