Boris Johnson za svoje govore dobiva velike vsote. Foto: Reuters
Boris Johnson za svoje govore dobiva velike vsote. Foto: Reuters

Johnson je v zadnjih mesecih med drugim nagovoril bankirje v New Yorku, zavarovalničarje v ZDA, srečanje, ki ga je na Portugalskem organizirala mreža CNN, in še eno zasedanje v Indiji.

Za svoje nastope je prejel plačila od 215.000 do 277.000 funtov, izhaja iz posodobljenih podatkov v dokumentu, objavljenem na spletni strani britanskega parlamenta. Ta namreč zapisuje vse dodatne zaslužke poslancev.

Johnson se je z Downing Streeta poslovil, potem ko je julija po nizu škandalov, ki so spodkopali njegovo podporo v lastni stranki, naznanil odhod z vrha vlade. Uradno je mandat končal septembra, še vedno pa 58-letni politik zaseda mesto v poslanskih klopeh vladajoče konservativne stranke.

Potem ko je bila njegova naslednica Liz Truss zaradi posledic napovedanih davčnih sprememb primorana izjemno hitro oditi s položaja, je za hip celo kazalo na možnost njegove vrnitve, a so poslanci stranke na koncu podprli Rishija Sunaka.

Johnson, ki med konservativci ostaja priljubljen, ne izključuje možnosti vnovičnega poskusa osvojitve premierskega položaja. Naslednje volitve v Združenem kraljestvu bodo predvidoma potekale leta 2024.