Skupna operacija španske in britanske policije je trajala več kot leto dni. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Skupna operacija španske in britanske policije je trajala več kot leto dni. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Španski policisti so med ponedeljkom in sredo aretirali sedem albanskih državljanov. Med aretiranimi naj bi bila tudi domnevna voditelja združbe. Priprli so ju v ponedeljek, ko sta se poskušala vkrcati na letalo na madridskem letališču na poti v Albanijo.

Kriminalna organizacija je pretežno albanske prebežnike, med katerimi so bili tudi otroci, v tveganih okoliščinah skrila na krove trajektov in trgovskih ladij v španskih pristaniščih Bilbao in Santander, od koder so jih tihotapili v britanska pristanišča Portsmouth, Southampton in Liverpool. Nekatere so v Veliko Britanijo pretihotapili tudi v tovornjakih.

Tihotapci naj bi migrantom za pot računali od 3000 do 15.000 evrov, poroča BBC. Za čas pred vkrcanjem so jim priskrbeli nastanitev in hrano. Po ocenah policije je bila združba dejavna od leta 2014 in je "novačila" prebežnike v Albaniji ali v migrantskih centrih v bližini pristanišč.

Španske in britanske oblasti so identificirale okoli 50 ljudi, ki so na ta način prišli v Veliko Britanijo. Njihovo dejansko število še ni znano. "Tihotapci ogrožajo življenja ljudi, zato je onemogočanje takšnih kriminalnih mrež prednostna naloga," je poudaril predstavnik britanskih kriminalistov Steve Reynolds.

Notranja ministrica: Albanski prebežniki "izigravajo sistem"

V Združeno kraljestvo je medtem čez Rokavski preliv v čolnih letos prispelo že več kot 33.500 ljudi. Notranja ministrica Suella Braverman je na konferenci konservativne stranke prejšnji teden dejala, da največja skupina med njimi prihaja iz "varne države" Albanije.

Številni med njimi po njenih besedah trdijo, da so novodobni sužnji, s čimer naj bi "izigravali sistem".

"To trdijo, čeprav so plačali na tisoče funtov, da so prišli sem ali da so se prostovoljno podali na nevarno potovanje čez Rokavski preliv. Resnica je, da številni med njimi niso sodobni sužnji in da so njihove trditve o trgovini z ljudmi laži," je takrat še dejala notranja ministrica.