Britanski premier Johnson pred rezidenco na Downing Streetu. Foto: Reuters
Britanski premier Johnson pred rezidenco na Downing Streetu. Foto: Reuters

Policija ne bo razkrila števila ali identitete kaznovanih oseb. Premierja sicer naj ne bi bilo med njimi. Njegov urad na Downing Streetu je sporočil, da ni prejel globe, poroča Reuters.

Londonska policija sicer sporoča, da preiskava še ni končana. V primeru novih dokazov bodo sledile tudi nadaljnje kazni. Kazen za druženje več kot 15 ljudi v času epidemioloških ukrepov je sicer 800 britanskih funtov (945 evrov).

Policija skupno preiskuje 12 "zbiranj" v Johnsonovi rezidenci na Downing Streetu in v njegovih pisarnah med letoma 2020 in 2021. Gre za čas strogih epidemioloških ukrepov, ko so bila prepovedana vsa druženja.

Notranja preiskava je predtem potrdila, da je Johnsonovo osebje med veljavnimi ukrepi za zajezitev pandemije prirejalo zabave, na katerih so uživali alkohol. Nekaj zabav se je udeležil tudi Johnson.

Londonska policija je z današnjo odločitvijo, da izreče globe, prvič nedvoumno potrdila, da so vladni uradniki brez dvoma kršili zakonodajo za zaščito prebivalstva pred covidom-19.

Opozicija znova zahteva Johnsonov odstop

Policijske kazni so sprožile oster odziv opozicije. "Downing Street je kršil zakon. Kultura se postavlja z vrha. Vse se konča pri premierju, ki je mesece lagal britanski javnosti, zato mora oditi," je dejala podpredsednica opozicijskih laburistov Angela Rayner.

Johnsonov urad je sporočil, da bo premier podal izjavo in objavil celotno notranjo preiskavo, ko bo policijska preiskava končana. "Premier se je že opravičil parlamentu. Opravičil se je za stvari, ki jih nismo naredili prav, opravičil se je za način, kako so se stvari obravnavale, in priznal, da so bile storjene napake," so sporočili.