Johnson na vsakotedenskem obisku parlamentu, med katerim mu poslanci zastavljajo vprašanja. Tokrat so bili v ospredju vladne zabave med zaprtjem in pozivi k odstopu. Foto: EPA
Johnson na vsakotedenskem obisku parlamentu, med katerim mu poslanci zastavljajo vprašanja. Tokrat so bili v ospredju vladne zabave med zaprtjem in pozivi k odstopu. Foto: EPA

V premierjevi uradni rezidenci na Downing Streetu 10 je leta 2020 očitno potekalo več zabav. Johnson je po prvih razkritjih v britanskem parlamentu zatrdil, da na zabavi niso kršili covidnih pravil, čeprav je bilo takrat zbiranje prepovedano. Pozneje se je javnosti opravičil.

Televizija ITV je medtem v ponedeljek poročala o še eni zabavi. Junija 2020 naj bi za Johnsonov rojstni dan na Downing Streetu priredili zabavo z do 30 člani osebja.

London je sicer v nestrpnem pričakovanju posebnega poročila o zabavah, ki ga pripravlja vladna uradnica Sue Gray. Johnsonov urad obljublja, da bodo poročilo objavili v izvirni obliki, poroča BBC.

Svojo preiskavo je napovedala tudi londonska metropolitanska policija, ki je v torek napovedala, da bodo raziskali morebitne kršitve covidnih pravil med zaprtjem na Downing Streetu 10.

Johnson kljub pozivom iz opozicije ne namerava odstopiti

Na današnji razpravi v britanskem parlamentu je Johnson sicer zavrnil vse pozive k odstopu.

Dogajanje sproža veliko zanimanje medijev. Foto: EPA
Dogajanje sproža veliko zanimanje medijev. Foto: EPA

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je Johnsona obtožil kršitve ministrskega kodeksa in ga pozval, naj odstopi. Ministrski kodeks navaja, da morajo ministri, ki so namerno zavajali parlament, ponuditi odstop. Johnson je v ostri razpravi priznal, da kodeks velja tudi zanj kot premierja, vendar odstopiti ne namerava.

Tudi nekdanji vodja liberalnih demokratov Tim Farron je Johnsona pozval k odstopu in dejal, da ljudje "ne bodo pozabili, da niso mogli zadnjič videti umirajoče matere, da so morali odpovedati rojstnodnevno zabavo za otroka ali biti sami za božič, medtem ko se je Johnson norčeval iz njih".

Tudi nekateri torijci svojega voditelja pozivajo k odstopu

Pozive k odstopu Johnson dobiva tudi znotraj svoje konservativne stranke. Zahtevo po odstopu bi stranka sicer obravnavala, če bi posebnemu odboru pismo o nezaupnici premierju vložilo 54 od 359 torijcev. Števila prispelih pisem se ne razkriva, dokler ni dosežen prag 54 poslancev.

"Očitno je treba spremeniti kulturo. Dobiti moramo rezultate poročila, jih preučiti in odpraviti težave," pa je dogajanje komentirala zunanja ministrica Liz Truss, ki se neuradno omenja kot morebitna zamenjava za Johnsona, a ga za zdaj uradno še "100-odstotno podpira".

Johnson na udaru zaradi zabav med zaprtjem