Migrantski center v Obrenovcu. Foto: EPA
Migrantski center v Obrenovcu. Foto: EPA

Po eni strani se je močno povečalo število nezakonitih prehodov meje v Srbijo iz Romunije, Bolgarije in Severne Makedonije, po drugi strani pa prihajajo ljudje iz držav, ki za razliko od evropskih za vstop v Srbijo ne potrebujejo vizuma.

Tako prebežniki, ki naj ne bi izpolnjevali pogojev za mednarodno zaščito, v EU pridejo prek Srbije, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin. Najbolj je poskočilo število Indijcev, Tunizijcev in Burundijcev. V Beogradu sicer obljubljajo, da bodo vizumsko politiko uskladili z evropsko.

"Srbija je že začela pogovore o sklenitvi sporazumov s Pakistanom in Afganistanom, Marokom, Alžirijo, Irakom in Iranom. A sledila ni nobena aktivnost ali sklenitev sporazumov, Irak ga je celo izrecno zavrnil," je dejal Radoš Đurović iz Centra za zaščito azila.

Ljudje v Srbiji ne ostanejo dolgo, običajno jim po kakem mesecu uspe oditi naprej, a trenutno jih je v državi že okoli 10.000, prostora v začasnih centrih je zmanjkalo.

Tisti, ki imajo denar, grejo naprej z avtom, drugi grejo peš in si pomagajo z navigacijami. Nekateri gredo v Bosno in Hercegovino in naprej v Hrvaško z avtomobili ali vlaki, potem pa v Slovenijo in naprej v Avstrijo, nekateri tudi v Italijo, pripoveduje Hasim Kišam, ki je prišel iz Iraka.

Iz srbskega notranjega ministrstva pogosto pošiljajo posnetke preganjanja tihotapcev, akcij zapiranja divjih šotorišč, najdbe denarja, strelnega orožja, nožev, mačet.

"Pritisk na naše meje je ogromen. To ni več humanitarna kriza, ampak imamo opravka s kriminalnimi združenji, ki zlorabljajo težke razmere, v katerih so ljudje in ki kršijo vsa mednarodna pravila," je dejal srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin.

V državo naj bi do septembra po kopnem brez dovoljenja vstopilo okoli 70.000 ljudi, vse večji pa je pritisk, da morajo ustaviti vsaj tiste, ki prihajajo zaradi odprte vizumske politike. Odmeva predvsem izjava, da ni izključena možnosti, da bi v nasprotnem primeru lahko Unija zamrznila sporazum o brezvizumskem režimu za srbske državljane.

Bruselj močno skrbi prihod prebežnikov z Zahodnega Balkana