Miro Cerar in Heiko Maas na novinarski konferenci v Berlinu. Foto: EPA
Miro Cerar in Heiko Maas na novinarski konferenci v Berlinu. Foto: EPA

Cerar se je med drugim zavzel tudi za krepitev naložbenih dejavnosti nemškega gospodarstva v Sloveniji. Odnosi med državama se bodo okrepili še na drugih področjih, saj bo kmalu pripravljen delovni program za neposredno poglobljeno sodelovanje ministrov obeh držav glede različnih strokovnih področij.

Osrednja tema pogovorov so bile sicer aktualne teme s področja Evropske unije. Sogovornika sta izmenjala poglede na vprašanja, povezana s prihodnostjo EU-ja, brexitom in spoštovanjem načela vladavine prava ter poudarila zavezanost evropskim vrednotam. Poudarila sta pomen enotnosti in skupnega odzivanja Evropske unije na evropske, čezatlantske in globalne izzive.

Združeno Evropo potrebujemo bolj kot kadar koli prej
"Slovenija je za Nemčijo tesen partner za povezanost Evrope. To združeno Evropo dandanes potrebujemo bolj kot kadar koli prej,"
je dejal Maas. Po njegovi oceni je Slovenija tudi zanesljiva zaveznica pri krepitvi vladavine prava v Evropi.

Ministra sta se dogovorila za tesnejše sodelovanje pri pripravi in izvedbi predsedovanja svetu EU-ja v okviru tria Nemčija-Portugalska-Slovenija. Predsedovanja bodo temeljila na skupni agendi, ki bo krepila trdnost Evrope, še piše na spletni strani nemškega ministrstva.

Posebna pozornost je bila namenjena migracijam, vključno s podporo obeh držav dogovoru ZN-a o migracijah, zagotavljanju varnosti na zunanjih mejah EU-ja in sodelovanju s tretjimi državami. Cerar je izrazil podporo skupnim evropskim rešitvam na tem področju.

V pogovoru so bile poudarjene tudi razmere v državah Zahodnega Balkana. Oba ministra sta se strinjala, da je državam v regiji treba ponuditi več evropske perspektive, obenem pa morajo države izvesti potrebne reforme.

Izmenjala sta stališča do trenutne varnostne situacije v Evropi in s tem povezanih razmer v državah Bližnjega vzhoda, pa tudi stanja v Ukrajini. Govorila sta še o pobudi treh morij in poudarila podporo multilateralizmu, ki je ključnega pomena za reševanje globalnih izzivov.

Cerar se je srečal tudi s Schäublejem
Cerar se je v okviru obiska v Berlinu srečal tudi s predsednikom nemškega parlamenta Wolfgangom Schäublejem, s katerim sta govorila o aktualnih razmerah v EU-ju in na Zahodnem Balkanu. Posebna pozornost je bila namenjena tudi migracijam in pomenu multilateralizma, so še sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.