V Italiji še nekaj časa ne bo maš. Foto: EPA
V Italiji še nekaj časa ne bo maš. Foto: EPA

Sveti sedež si prizadeva tudi zajeziti izbruh bolezni v Vatikanu in nekaterih redovnih skupnostih: zadnji primer je iz Rima. Ob tem pa kaže, da je italijanskim škofom vendarle uspelo izposlovati skorajšnjo vrnitev vernikov k mašam.

Skupina dvajsetih transseksualnih prostitutov iz pririmske obmorske Torvaianice je v preteklih tednih ostala povsem brez strank in dohodka. Po pomoč so se obrnili na domačega župnika, ki je za nasvet poklical papeškega miloščinarja, kardinala Konrada Krajewskega. Oba sta pozneje izjavila, da jima pomoč narekuje že sam evangelij. Ob Krajewskem se je s tem strinjal tudi papež, zato je župnišču nakazal potrebni denar.

Sklad papeškega miloščinarja polnijo darovi vernikov – zlasti v okviru nabirke Petrovega novčiča. Iz Vatikana so sporočili, da ga po župnijah sveta letos ne bodo zbirali 29. junija, ampak 4. oktobra.

Augusto Zampini, sekretar na vatikanskem Dikasteriju za celostni človeški razvoj, nam je potrdil, da boj Svetega sedeža deluje v dveh smereh: po eni s kapilarno prisotnostjo prek župnij pomaga pri gašenju najhujših socialnih stisk, po drugi pa analizira in predlaga rešitve glede sistemskih ekoloških, gospodarskih in zdravstvenih vprašanj.

Maše na prostem od 11. maja naprej?

V vatikanski državi so doslej odkrili deset okužb s koronavirusom. Zato pa je s Cerkvijo povezano eno največjih žarišč bolezni v Rimu: na kampusu Salezijanske papeške univerze so odkrili kar 39 okuženih. Položaj naj bi bil, potem ko so testirali vseh 280 prebivalcev kampusa, že pod nadzorom.

Medtem se je pomirilo razburjenje, ki ga je v cerkvenih krogih povzročilo vladno prezrtje želje po ponovnem začetku katoliških maš. Po zadnjih, še nepotrjenih novicah naj bi bile maše v Italiji na prostem dovoljene od 11., v cerkvah pa od 25. maja. Že od ponedeljka pa bodo dovolili pogrebe, toda samo v družinskem krogu do največ 15 ljudi.