Avstrijske oblasti so osumljence aretirale s pomočjo podatkov iz tujine. Foto: Reuters
Avstrijske oblasti so osumljence aretirale s pomočjo podatkov iz tujine. Foto: Reuters

"Na tem koncertu so nameravali ubiti ogromno število ljudi, več deset tisoč," je na vrhu o obveščevalni dejavnosti in nacionalni varnosti v Washingtonu dejal Cohen.

Dodal je, da je Cia odkrila namige, na podlagi katerih so preprečili načrtovanje in izvedli aretacije, poroča portal Euronews. Cohen je še dejal, da je Cia avstrijskim oblastem posredovala informacije o nevarnosti napada, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Swift naj bi na Dunaju nastopila med 8. in 10. avgustom v sklopu evropskega dela turneje Eras, ki jo je začela maja v Parizu in sklenila prejšnji teden v Londonu. Na koncertih v avstrijskem glavnem mestu so pričakovali skupno več kot 170.000 obiskovalcev.

Vendar pa so oblasti odpovedale koncerte na Dunaju, potem ko je policija sporočila, da je prijela osumljence, ki naj bi na enem od koncertov načrtovali teroristični napad.

19-letni glavni osumljenec, ki je v preteklosti obljubil zvestobo džihadistični skupini Islamska država, naj bi nameraval z avtomobilom, naloženim z eksplozivom, zapeljati v množico obiskovalcev, ko bi ti čakali na vstop na stadion Ernst Happel. Pred stadionom se je pričakovalo 30.000 oboževalcev ameriške zvezdnice, še 65.000 bi jih bilo na stadionu.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je po aretaciji dejal, da so avstrijske oblasti potrebovale pomoč tujih obveščevalnih služb, ker avstrijski preiskovalci nimajo zakonitega dostopa do besedilnih sporočil.

Odvetnik 19-letnika je dejal, da so obtožbe pretirane in da oblasti pretiravajo z namenom pridobiti nova pooblastila na področju nadzora.