Oklepnik nemškega proizvajalca orožja Rheinmetall na sejmu ILA Berlin Air Show 2024 v Schoenefeldu pri Berlinu. Foto: EPA
Oklepnik nemškega proizvajalca orožja Rheinmetall na sejmu ILA Berlin Air Show 2024 v Schoenefeldu pri Berlinu. Foto: EPA

V Berlinu so potrdili, da so jih ameriški partnerji obvestili o domnevnem načrtu za umor Pappergerja, ki naj bi bil le ena v vrsti zarot ruske vlade za umor vodilnih v evropski obrambni industriji.

ZDA so o tem obvestile Nemčijo, nemške varnostne službe pa so Pappergerja lahko zaščitile.

Rusija naj bi sicer v prizadevanjih za zaustavitev dotoka zahodnega orožja v Ukrajino že dalj časa izvajala sabotažne dejavnosti po Evropi, večinoma prek posrednikov. Šlo naj bi za širok spekter dejanj, od požigov skladišč, povezanih z orožarsko industrijo, do drobnih vandalizmov. Cilj naj bi bil tudi omajati javno podporo Kijevu.

Ameriški svet za nacionalno varnost navedb o obstoju zarote ni komentiral, je pa njegova tiskovna predstavnica Adrienne Watson potrdila, da Washington "vse intenzivnejšo rusko subverzivno kampanjo" jemlje resno in jo podrobno spremlja, tudi v sodelovanju z zaveznicami v Natu.

Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov, ki veljajo za ključne v vojni v Ukrajini. Podjetje bo v prihodnjih tednih v Ukrajini odprlo tovarno oklepnih vozil, kar je po besedah enega od obveščevalnih virov, na katere se sklicuje CNN, za Rusijo zelo skrb vzbujajoče.

Podjetje je maja 2023 sporočilo, da je z ukrajinskim državnim konglomeratom Ukroboronprom ustanovilo skupno podjetje za izdelavo in popravilo tankov v Ukrajini.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, tesni zaveznik sedanjega predsednika Vladimirja Putina, je dejal, da se bo Rusija maščevala tako, da bo napadla vse objekte, ki jih bo Rheinmetall vzpostavil v Ukrajini.

Februarja je Rheinmetall napovedal, da namerava v Ukrajini odpreti tudi tovarno streliva. Dva meseca pozneje so Pappergerju, ki je pri Rheinmetallu zaposlen že 34 let, od tega več kot 11 let kot generalni direktor, zažgali vrtno hišo. Časopis Bild je takrat navedel , da gre za skrajno levičarske aktiviste.

Scholz: Nemška vlada se zaveda groženj

Tiskovni predstavnik Rheinmetalla Oliver Hoffmann je danes dejal, da "ne more komentirati vprašanj, neposredno povezanih z varnostjo podjetja".

Nemški kancler Olaf Scholz na novinarski konferenci na vrhu Nata v Washingtonu ni želel komentirati poročanj, je pa dejal, da se vlada zelo dobro zaveda številnih groženj, ki jim je izpostavljena.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je bila tudi prisotna na vrhu, je dejala, da Rusija vodi hibridno agresivno vojno, vključno s kibernetskimi napadi in sabotažami infrastrukture. "To le še poudari to, da se moramo Evropejci čim bolje zaščititi in ne smemo biti naivni," je dejala.

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva ni želel komentirati poročanja CNN-a, vendar je dodal, da vlada na splošno zelo resno obravnava grožnje, ki jih predstavlja Moskva. "Nemške vlade ruske grožnje ne bodo ustrašile," je dejal in dodal, da nemški varnostni organi tesno sodelujejo z mednarodnimi partnerji.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je trditve tem odločno zavrnil ter jih označil za lažne in neverodostojne, poroča AFP. "Zelo težko komentiramo poročila različnih medijev, ki ne vsebujejo resnih argumentov in temeljijo na anonimnih virih. Vse je predstavljeno v slogu še ene lažne zgodbe, zato takšnih poročil ni mogoče jemati resno," je v telefonskem pogovoru povedal Peskov.

Rusija naj bi načrtovala umor šefa nemškega orožarskega velikana