V Črni gori so zapisali, da bi evropski komisar Varhelyi kot Madžar moral bolje razumeti odnos do veleposlanika,
V Črni gori so zapisali, da bi evropski komisar Varhelyi kot Madžar moral bolje razumeti odnos do veleposlanika, "ki se vmešava v nacionalne zadeve". Foto: Reuters

Črna gora je srbskega veleposlanika Vladimirja Božovića razglasila za nezaželeno osebo zaradi njegove izjave, da je bila odločitev črnogorske skupščine leta 1918, ko so se odločili za odpravo neodvisnosti in priključitev Črne gore Srbiji ter s tem Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, "osvoboditev" in "svobodna volja" črnogorskega naroda.

Črna gora, ki je neodvisnost od Srbije razglasila leta 2006, je veleposlaniku v nedeljo dala 72 ur časa, da zaradi "omalovaževanja" zapusti državo.

Srbija je v odgovor izgnala črnogorskega veleposlanika Tarzana Miloševića, a so nato odločitev preklicali. Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je pozdravil odločitev srbske vlade in pozval Črno goro, naj stori enako.

Črna gora pozdravlja preklic Srbije, a vztraja pri izgonu

Črnogorska vlada v odhodu je danes pozdravila odločitev Srbije. Na zunanjem ministrstvu so poudarili, da za izgon črnogorskega veleposlanika v Beogradu ni razloga, "saj svojo državo predstavlja ob spoštovanju Srbije in se ne vmešava v njene notranje zadeve" celo takrat, ko so Črno goro grobo žalili in poniževali v Srbiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sorodna novica Zaradi sporne izjave Srbija in Črna gora izgnali veleposlanika, Beograd je zvečer odločitev umaknil

Srbski veleposlanik Božović pa se je s svojimi interpretacijami zgodovine stalno vmešaval v notranje zadeve Črne gore; med drugim je zanikal resolucijo črnogorskega parlamenta, ki je podgoriško skupščino iz leta 1918 simbolično razglasila za nelegitimno. Kljub opozorilom naj bi nadaljeval to početje.

Izgona ne bodo umaknili tudi zato, ker je srbska premierka Ana Brnabić ob umiku odločitve o izgonu črnogorskega veleposlanika v nedeljo dejala, da je Božović predstavljal tudi uradno stališče srbske vlade, kar je po oceni Podgorice nadaljevanje grobega vmešavanja v notranje zadeve Črne gore.

Kritično do evropskega odziva

Črnogorsko zunanje ministrstvo se je odzvalo tudi na izjavo Varhelyija in sporočilo, da evropski komisar za širitev s Črno goro ni izmenjal niti osnovnih informacij in stališč do zadeve, saj bi sicer bolje razumel njihovo odločitev.

"Verjamemo, da bi, zlasti kot nekdo, ki prihaja iz Madžarske, države z večjo občutljivostjo za tovrstna vprašanja, kot politik in funkcionar moral bolje razumeti naš odnos do veleposlanika, ki se nenehno vmešava v notranje zadeve in nacionalne interese države gostiteljice," so zapisali v Podgorici.

Mandatar nove vlade za "ozdravitev" odnosov s Srbijo

Mandatar za sestavo nove črnogorske vlade Zdravko Krivokapić, ki vodi koalicijo z večino prosrbskih strank, je kritiziral odločitev odhajajoče vlade, češ da povečuje polarizacijo v družbi. Zagotovil je, da si bo nova vlada v Podgorici prizadevala za "ozdravitev" odnosov s Srbijo.

Novo vlado naj bi parlament potrdil na glasovanju v sredo. Na volitvah 30. avgusta je zmagala opozicija s tesno večino 41 poslancev od skupno 81 in tako prvič po 30 letih na oblasti porazila Demokratsko stranko socialistov predsednika države Mila Đukanovića.