Pogled na otok Korzika. Foto: EPA
Pogled na otok Korzika. Foto: EPA

"Pripravljeni smo iti daleč, do avtonomije. Tako, beseda je bila izrečena," je glede prihodnjega statusa Korzike za regionalni časopis Corse Matin dejal minister Darmanin. Dodal pa je, da pogovori ne morejo steči, dokler traja nasilje. "Vzpostavitev miru je prvi pogoj," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ni jasno, o kakšni obliki avtonomije oz. neodvisnosti je Pariz pripravljen razpravljati. "O tem se moramo pogovoriti, trajalo bo nekaj časa," je dejal Darmanin.

V več mestih na Korziki so prejšnji teden znova izbruhnili protesti. V nedeljo so v mestu Bastia na severu Korzike protestniki napadli javne zgradbe in metali objekte na policiste. Na shodih konec tedna je bilo poškodovanih več ljudi, med njimi tudi številni policisti.

Povod za proteste je bil napad na Yvana Colonno, zaprtega pripadnika korziških nacionalistov, ki je leta 1998 ubil predstavnika francoske vlade na otoku. Colonno, ki dosmrtni zapor prestaja na celinski Franciji v mestu Arles, je 2. marca napadel sojetnik, njegovo stanje pa je še naprej resno.

Korziški nacionalisti menijo, da je za napad na Colonno odgovorna francoska država. Minister Darmanin na drugi strani vztraja, da je bil žrtev napada džihadističnega sojetnika, zato je to po njegovem teroristično dejanje. "Govorjenje o tem, da je to zločin države, je pretirano," je minister dejal za korziški časopis.

Kljub temu so francoske oblasti že spremenile status Colonne, kar bi mu lahko v prihodnje omogočilo prestajanje kazni na Korziki namesto v celinskem delu Francije.

Zapleteni odnosi med Korziko in Parizom

Odnosi med Korziko in vlado v Parizu so že dolgo zelo zapleteni. Korziški nacionalisti so se več desetletij bojevali za samostojnost. Leta 2014 je njihova organizacija FLNC končala oborožen boj, hkrati je pomen pridobilo nacionalistično politično gibanje. Zdaj imajo v regionalnem parlamentu večino in se zavzemajo za avtonomijo otoka.

Protesti v korziški prestolnici Ajaccio so napovedani tudi med obiskom ministra Darmanina. "Nimamo veliko upanja. Ne razumemo, kako lahko minister danes pride sèm in daje predloge, čeprav ne ve, ali bo čez mesec dni še minister," je povedal Luc Bernardini iz nacionalističnega gibanja Core in Fronte. V Franciji bodo namreč čez slab mesec predsedniške volitve.

Volitve čez slab mesec dni

"Če prihaja samo zato, da bi sebi ali nam naredil uslugo, bo naš odziv enak kot na ulicah. Korzičani bodo rekli 'ne'," je napovedal Bernardini. Podobno se je zgodilo že leta 2003, ko je takratni notranji minister in poznejši predsednik Nicolas Sarkozy prišel na sestanek s političnimi predstavniki otoka, protestniki pa so ob prihodu blokirali letališče.

Darmanin je sicer napovedal, da bi bila obravnava statusa otoka njegova prednostna naloga med morebitnim drugim mandatom za aktualnega predsednika Emmanuela Macrona. Trenutne javnomnenjske raziskave Macrona postavljajo v vlogo favorita.