Poljski predsednik Andrzej Duda. Foto: Reuters
Poljski predsednik Andrzej Duda. Foto: Reuters

S tem je postavil novo oviro vladi, ki si že dalj časa prizadeva za reformo pravosodja.

Poljski državni pravosodni svet je pristojen za imenovanje sodnikov in varovanje neodvisnosti sodstva. Leta 2018 je prejšnja vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) spremenila proces imenovanja sodnikov v ta organ, tako da odtlej 15 od 25 članov sveta imenuje parlament in ne več sodniki.

Prejšnja vlada je bila zaradi sporne reforme pod drobnogledom Evropske komisije, evropsko sodišče pa je razsodilo, da takšna ureditev vzbuja upravičene dvome o nadaljnji neodvisnosti poljskega sodstva.

Nova vlada pod vodstvom premierja Donalda Tuska se je zavezala, da bo znova vzpostavila neodvisnost sodstva in predlagala amandma, ki bi razveljavil spremembe stranke PiS. Predlog so podprli poslanci, a ta za zdaj še ne velja, saj ga predsednik Duda ni podpisal.

Kot je danes sporočil urad predsednika, je Duda predlog poslal v obravnavo ustavnemu sodišču. V svoji prošnji je navedel, da določbe predloga vzbujajo dvome o ustavnosti predlagane volilne pravice sodnikov, postavljajo pod vprašaj predsednikovo pristojnost imenovanja sodnikov in načela neodvisnosti sodstva, poroča poljska tiskovna agencija PAP.