Nekateri so poročilo komisije označili za mejnik v francoski zgodovini. Foto: Reuters
Nekateri so poročilo komisije označili za mejnik v francoski zgodovini. Foto: Reuters

Vodja neodvisne komisije Jean-March Sauve je predstavil poročilo, ki obsega 2500 strani in je po dveh letih in pol raziskav nastalo na podlagi cerkvenih, sodnih in policijskih arhivov ter pogovorov z očividci. Nekateri so poročilo označili za mejnik v francoski zgodovini.

Sauve je obsodil cerkveno hierarhijo, francosko Cerkev pa kot institucijo označil za disfunkcionalno. Dodal je, da je Katoliška cerkev do preloma tisočletja do žrtev kazala le "globoko in celo kruto brezbrižnost". Dodal je, da problem ostaja pereč tudi danes, poroča BBC.

Med otroškimi žrtvami je bila velika večina dečkov, ki so prihajali iz vseh družbenih okolij. Skoraj tretjina primerov spolnih zlorab je vključevala posilstvo. "Katoliška cerkev je za krogom družine in prijateljev tisto okolje, v katerem se najpogosteje pojavlja spolno nasilje," je še opozoril. A večina primerov zlorab je že zastaralo za sodni pregon.

Predsednik komisije Jean-March Sauve. Foto: AP
Predsednik komisije Jean-March Sauve. Foto: AP

Več kot 3000 pedofilov znotraj Cerkve

Komisija je še ugotovila, da je znotraj francoske Katoliške cerkve od leta 1950 delovalo od 2900 do 3200 pedofilov, a da je to le "minimalna ocena" števila duhovnikov in drugih članov Cerkve, ki jih sumijo pedofilije. V Franciji je skupno 115.000 duhovnikov in drugih članov duhovščine.

Francoska katoliška cerkev je po objavi poročila izrazila sram in žrtve prosila odpuščanja. Predsednik Francoske škofovske konference (CEF), nadškof Eric de Moulins-Beaufort, je izrazil "sram in grozo" nad ugotovitvami preiskovalne komisije. "Moja današnja želja je, da vsakega od vas prosim odpuščanja," je dejal.

Ustanovitelj združenja žrtev Osvobojena beseda Francois Devaux je ob objavi poročila Cerkev opozoril, da je za zločine finančno odgovorna. "Za vse te zločine morate plačati," je dejal.

Neodvisno komisijo je leta 2018 ustanovila francoska Katoliška cerkev kot odgovor na vrsto škandalov, ki so zatresli Katoliško cerkev v Franciji in drugod po svetu. Oblikovana je bila, potem ko je papež Frančišek sprejel ukrep, ki zavezuje vse, ki vedo za spolne zlorabe v Cerkvi, da o tem poročajo svojim nadrejenim. Komisijo je sestavljalo 22 pravnih strokovnjakov, zdravnikov, zgodovinarjev, sociologov in teologov. Ko je začela delo, je vzpostavila telefonsko linijo za priče in nanjo že v nekaj mesecih prejela več tisoč sporočil.

Francija: Presunljiva dejstva o spolnih zlorabah