Foto: EPA
Foto: EPA

Svet ekonomskih strokovnjakov je medtem kanclerju v letnem poročilu med drugim svetoval, da država ob energetski krizi in prihajajoči recesiji zviša davke za osebe z višjimi dohodki.

Svet ekonomski strokovnjakov v letnem poročilu napoveduje 1,7-odstotno gospodarsko rast za letos in blago recesijo, minus 0,2-odstotno za prihodnje leto. Inflacija bo leta 2023 ostala visoka, 7,4-odstotna, še napovedujejo.

Kot je ob predstavitvi poročila dejala predsedujoča svetu Monika Schnitzer, je treba razbremeniti najšibkejše, a tudi dodatno finančno obremeniti najbogatejše. "Razbremenitve in obremenitve morajo sestavljati sveženj, ki je solidaren. Kajti kot država smo zaradi te krize postali revnejši. Nekdo mora to plačati in to ne morejo biti le naši otroci. In to, kar predlagamo, je sveženj, ki to omogoča. Gre za časovno omejen sveženj: dokler veljajo ukrepi za razbremenitev, tako dolgo je treba obremeniti tiste, ki si to lahko privoščijo."

Kajti, še pojasnjujejo, vlada mehanizmov, da bi ciljno razbremenila le najšibkejše, nima, zato ob vseh sprejetih ukrepih – kot sta bila nižanje davka na goriva in enkratna izplačila za energente – bolj razbremenijo najbogatejše. Zato da je nujno začasno zvišati davke za osebe z najvišjimi prihodki ali zanje uvesti energetski solidarnostni dodatek. Predlagajo tudi, da se preloži davčna reforma za ustavitev hladne progresije.

Zeleni in Socialdemokrati predlog o začasnem zvišanju davka za najbogatejše podpirajo, finančni minister Christian Lindner iz liberalnih Svobodnih demokratov ne. "Vlada ne namerava višati davkov, še naprej zavzema za to, da je v teh razmerah prebivalstvo treba razbremeniti."

Svet ekonomskih strokovnjakov še predlaga, da se t. i. proračunska zavora prestavi še za eno leto in tudi, da se podaljša obratovanje jedrskih elektrarn tudi po aprilu 2023.