Foto: AP
Foto: AP

Ekvadorske oblasti so 50-letnega Avstralca uradno obvestile o razveljavitvi njegove naturalizacije v pismu, ki so ga poslale kot odgovor na njegov zahtevek. Naturalizacija se lahko prekliče, če je bila ta odobrena na podlagi prikritih pomembnih dejstev, lažnih dokumentov ali prevare, navaja AP.

Ekvadorske oblasti so sporočile, da je imelo Assangeevo pismo o naturalizaciji vrsto neskladij, različnih podpisov, morebitnega spreminjanja dokumentov in neplačanih pristojbin.

Assangeev odvetnik Carlos Poveda je dejal, da so odločitev sprejeli brez ustreznega postopka, Assange pa se v tem primeru ni mogel zagovarjati. "Ko so Assangeu odvzeli državljanstvo, je bilo to v času, ko mu je bila odvzeta prostost, poleg tega pa je v centru za pridržanje imel še zdravstveno krizo," je povedal Poveda, ki zdaj zahteva ustrezno pojasnilo oblasti glede odločitve. "Bolj kot pomen državljanstva gre tu za spoštovanje pravic in ustreznega postopka pri odvzemu državljanstva."

V čakanju odločitve glede izročitve

Assange je ekvadorsko državljanstvo prejel januarja 2018 v sklopu spodletelega poskusa vlade takratnega predsednika Lenína Morena, da bi mu podelili status diplomata in ga tako spravili z veleposlaništva v Londonu. Zdaj je sodišče za administrativne zadeve to odločitev preklicalo. Ekvadorsko zunanje ministrstvo navaja, da je sodišče "ravnalo neodvisno".

Assange je trenutno v londonskem strogo varovanem zaporu Belmarsh, odkar so ga aprila 2019 aretirali zaradi neplačane varščine leta 2012 v ločeni zadevi. Ustanovitelj WikiLeaksa je preživel sedem let na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel leta 2012, da bi se ognil izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen spolnega napada, kar zanika. Švedska je preiskavo Assangeevih domnevnih spolnih zločinov sicer opustila novembra 2019.

Največja pretnja tako ostajajo ZDA, ki so Assangea ovadile zaradi vohunjenja, ker je WikiLeaks objavil na tisoče tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov. Za obtožbe je zagrožena najvišja zaporna kazen, to je 175 let. Ta mesec je britansko visoko sodišče ameriški vladi odobrilo, da se pritoži na odločitev, da se Assange ne izroči ZDA.