Recep Tayyip Erdogan v Astani. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan v Astani. Foto: Reuters

"To bo mednarodno distribucijsko središče," je na krovu letala, s katerim se je vračal s četrtkovih pogovorov z ruskim predsednikom, novinarjem povedal Erdogan. Turčija že ima nacionalni distribucijski center za plin. Erdogan je dodal, da pri tej zadevi ne bo nobenega čakanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik je še dejal, da bosta turško in rusko energetsko ministrstvo skupaj opravili tehnične študije in določili najprimernejši kraj za vozlišče. Dodal je, da bi to naj bila turška pokrajina Trakija, ki meji na Grčijo in Bolgarijo.

Erdogan je ob tem dejal tudi, da zamud pri projektu ne sme biti, in da bodo zaradi nedavnih napadov na plinovoda Severni tok 1 in 2 sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin: Vozlišče kot platforma za določanje cen plina

Sorodna novica Kremelj: Erdogan in Putin nista govorila o vojni. Putin za plinsko vozlišče v Turčiji.

Putin je na četrtkovem srečanju s turškim kolegom v kazahstanski prestolnici Astana predlagal vzpostavitev plinskega vozlišča v Turčiji, saj se je po njegovi oceni ta država v zadnjem času izkazala za najzanesljivejšo pot za dobavo plina, tudi v Evropo. Ob tem je ruski predsednik pohvalil delovanje plinovoda TurkStream, po katerem pod Črnim morjem v Turčijo prihaja ruski plin.

"To bi bila platforma, ne le za dobave, ampak tudi za določanje cen plina," je v četrtek pojasnil Putin in trenutne cene energentov označil za pretirane. Problematiko cen bi lahko "normalno uredili brez kakršnega koli političnega predznaka", je še ocenil Putin in v Turčiji predlagal tudi vzpostavitev borze plina.

Cavusoglu: Koliko Evrope bi bilo pripravljeno kupovati plin?

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je medtem ocenil, da je treba ruski predlog "dobro preučiti", poroča Al Džazira. "To je stvar ponudbe in povpraševanja. Koliko Evrope bi bilo pripravljeno kupovati plin iz takega projekta? To moramo skupaj ugotoviti," je dejal in dodal, "oslabitev Evrope v vseh pogledih ni v interesu Turčije, temveč nasprotno".

Sorodna novica Putin ponuja plin prek Severnega toka 2, a Nemčija bi uvažala le prek Severnega toka 1

Energetski analitiki sicer dvomijo, da bi se lahko predlog o pošiljanju plina v Evropo prek Turčije uresničil. Evropski voditelji so namreč Rusijo označili za nezanesljivega dobavitelja, prav tako želijo zaradi ruske invazije v Ukrajini zmanjšati odvisnost od ruskega plina.

Nemčija je ta teden zavrnila Putinov predlog za povečanje pretoka plina v Evropo prek plinovoda Severni tok 2 pod Baltskim morjem, ki še nikoli ni deloval in ki je bil prejšnji mesec poškodovan v domnevni sabotaži. Moskva je dobavo po vzporednem plinovodu Severni tok 1 prekinila, kot trdi, zaradi tehničnih težav.