Robert Fico se je na malih zaslonih prvič po poskusu atentata pojavil pred evropskimi volitvami v začetku junija. Foto: Reuters
Robert Fico se je na malih zaslonih prvič po poskusu atentata pojavil pred evropskimi volitvami v začetku junija. Foto: Reuters

Fico se je v petek udeležil dogodka pri gradu Devin v prestolnici Bratislava, kjer je bil govorec ob prazniku svetih Cirila in Metoda. Po poročanju Euronewsa se je ob poskus atentata le obregnil, ko je omenil "nesrečni dogodek".

Večji del govora je namenil pozivom, da je treba "zgraditi zid proti naprednim in liberalnim ideologijam, ki se širijo kot rak". "Obstajajo ideologije, ki škodijo naši državi. Gre za ideologije, ki so nastale nedavno. Ne želim si, da Slovaška postane še ena izmed karikatur zahodne civilizacije. Mi smo ponosen narod," je dejal.

Če bi lahko, bi šel z Orbanom v Moskvo

Posvaril je tudi pred tem, da bi se vojna v Ukrajini razširila v širši regionalni konflikt. "Razmere v Ukrajini lahko uidejo izpod nadzora in lahko doživimo vsesplošno vojno. Tega si v prihodnjih dneh in mesecih res ne želimo." Pohvalil je petkov obisk madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi in dodal, da bi se mu z veseljem pridružil, če bi mu zdravje dovoljevalo.

59-letni Fico se tako počasi vrača k delovnim obveznostim, potem ko ga je 15. maja med srečanjem s podporniki po seji vlade v mestu Handlova 71-letni moški štirikrat ustrelil iz neposredne bližine. Fico je moral v bolnišnici v Banski Bistrici prestati dve dolgi operaciji, konec maja pa so ga prepeljali v njegov dom v Bratislavi.

Dejal je, da je napadalcu oprostil in da proti njemu ne čuti sovraštva. Dodal je tudi, da ga ne bo tožil ali zahteval odškodnine.

Teroristični napad in ne poskus umora

Slovaške oblasti so sicer pred dnevi poskus atentata na Fica prekvalificirale in ga zdaj preiskujejo kot teroristični napad in ne kot poskus umora. "Glede na dokaze, zbrane v preiskavi, bo primer obravnavan kot posebno hudo kaznivo dejanje – teroristično dejanje," je na družbenem omrežju Facebook sporočil generalni državni tožilec Maroš Zilinka.

Moški, obtožen napada na Fica, je kot nagib za napad navedel nestrinjanje z vladno politiko, a da premierja ni nameraval ubiti, temveč le onesposobiti.

Fico vodi tristransko vladno koalicijo, ki jo sestavljajo njegova populistična stranka Smer-SD, socialdemokratski Glas in skrajno desna nacionalistična SNS.