Opozicijske stranke so na čelu protestov proti Fičevi levičarsko-nacionalistični vladi, odkar je lani prevzela oblast. Foto: Reuters
Opozicijske stranke so na čelu protestov proti Fičevi levičarsko-nacionalistični vladi, odkar je lani prevzela oblast. Foto: Reuters

"Do neznanca, ki me je ustrelil, ne čutim nobenega sovraštva. Oproščam mu in naj v svoji glavi uredi, kaj je storil in zakaj je to storil," je v posnetku, objavljenem na Facebooku, izjavil Fico, ki je bil videti miren, a je govoril z dolgimi premori. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko do konca meseca nadaljeval opravljanje dolžnosti predsednika vlade, je še dodal in povedal, da je zdravstveno osebje preprečilo najhujše.

Fico je napadalca označil za opozicijskega aktivista, ki ga je napadel zaradi političnih prepričanj, zato po njegovih besedah ni nobenega razloga za domnevo, da gre za napad "osamljenega norca".

Kot je dejal v govoru, sta sovraštvo in agresija opozicije do njegove vlade dosegla vrhunec po aprilskih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal kandidat vladajoče koalicije Peter Pellegrini.

"EU in Nato imata samo eno mnenje"

Opozicijske stranke, ki so bile prej v vladi, je Fico obtožil, da želijo uničiti njegovo stranko Smer z "zlorabo" kazenskega zakonika. Kot je dejal, niso bile nikoli deležne nadzora Evropske unije in še danes uživajo podporo Zahoda, ker ima njegova vlada drugačna stališča, zlasti do vojne v Ukrajini.

Po njegovem mnenju imata EU in Nato samo eno sprejemljivo mnenje, da se mora ukrajinska vojna "nadaljevati za vsako ceno, da bi oslabili Rusko federacijo". "Vsakdo, ki se ne poistoveti s tem edinim obveznim mnenjem, je takoj označen za ruskega agenta in je mednarodno politično marginaliziran," je dejal Fico v videu, ki je bil objavljen z angleškimi podnapisi.

Šimečka: V politiki Fica se ni nič spremenilo

V odzivu na Fičeve izjave je vodja največje opozicijske stranke Progresivna Slovaška Michal Šimečka izrazil veselje, da Fico dobro okreva, vendar je obžaloval premierjevo odločitev, da napade svoje politične sovražnike, medije in Evropsko unijo. "Žal se v njegovi politiki ni nič spremenilo," je dejal Šimečka v izjavi.

59-letni slovaški premier je bil 15. maja med srečanjem s podporniki po seji vlade v mestu Handlova štirikrat ustreljen. Za poskus naklepnega umora so slovaški organi pregona obtožili 71-letnega Juraja Cintulo, ki je v priporu. V četrtek so ga po več operacijah v bolnišnici v Banski Bystrici prepeljali v Bratislavo, kjer nadaljuje zdravljenje v domači oskrbi.