Srečanja finančnih ministrov skupine G7 se je udeležil tudi ukrajinski finančni minister Sergij Marčenko. Foto: EPA
Srečanja finančnih ministrov skupine G7 se je udeležil tudi ukrajinski finančni minister Sergij Marčenko. Foto: EPA

Na petkovem srečanju finančnih ministrov skupine najrazvitejših svetovnih gospodarstev G7, na katerem je v imenu EU-ja sodeloval tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, so potrdili načela in tehnične podrobnosti posojila Ukrajini v višini okoli 50 milijard dolarjev oziroma okoli 45 milijard evrov.

Ta pobuda bo vključevala dvostranska posojila članic skupine in EU-ja, ki bo po navedbah Evropske komisije prispeval okoli 18 milijard evrov. ZDA naj bi podobno kot EU prispevale okoli 20 milijard dolarjev, preostalih 10 milijard dolarjev pa naj bi zagotovili Združeno kraljestvo, Japonska in Kanada.

Kot so finančni ministri skupine G7 zapisali v skupni izjavi, sprejeti na zasedanju v Washingtonu, bodo dvostranska posojila Ukrajini v celoti izplačana med 1. decembrom letos in 31. decembrom 2027.

Odplačilo z ruskim premoženjem

Za odplačilo posojil bodo Kijevu namenili prihodke od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij, in morebitne druge prostovoljne prispevke. To bo omogočil posebni posojilni mehanizem, ki ga bo na podlagi v četrtek potrjenih pravnih aktov vzpostavil EU.

Na Evropski komisiji so pozdravili dogovor finančnih ministrov, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski finančni minister Sergij Marčenko.

V Bruslju so napovedali, da si bodo skupaj z Ukrajino in partnericami iz skupine G7 prizadevali, da bi posojilni mehanizem in makrofinančno posojilo Evropske unije operacionalizirali do konca leta. Tako bi lahko EU novo makrofinančno pomoč Ukrajini izplačal v prihodnjem letu.

"Rusija mora končati svojo nezakonito vojaško agresijo in plačati za škodo, ki jo je povzročila. EU je omogočil uresničitev zaveze G7. Skupaj bomo Ukrajino podprli s 45 milijardami evrov iz zamrznjenega ruskega premoženja. Naša solidarnost v ukrajinskem boju za svobodo je neomajna," je ob tem povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.