Francija se na tem področju priključuje državam, kot so Združeno kraljestvo, Španija, Belgija. Foto: EPA
Francija se na tem področju priključuje državam, kot so Združeno kraljestvo, Španija, Belgija. Foto: EPA

Poslanka vladajoče stranke Naprej, republika Coralie Dubost je dejala, da ta zakon temelji na "svobodi, enakopravnosti, solidarnosti in dostojanstvu".

Ukrep je del širšega predloga zakona o bioetiki, ki končuje anonimnost darovalcev semena. Ti se bodo morali strinjati s tem, da se njihovo identiteto razkrije, če bi njihovi otroci ob dopolnjenem 18. letu želeli izvedeti, kdo je njihov biološki oče.

V skladu z dosedanjo francosko zakonodajo je zunajtelesna oploditev omogočena le raznospolnim parom, če je razlog neplodnost ali tveganje prenosa bolezni ali zdravstvenega stanja na otroka ali partnerja.

Kot poroča Reuters, je sprejem nove zakonodaje odsev vse večje družbene liberalnosti pretežno katoliške Francije po legalizaciji istospolnih porok leta 2013. Po anketah dve tretjini prebivalcev podpira novo zakonodajo.

Konservativci, ki imajo večino v senatu, so želeli preprečiti, da bi samskim ženskam in lezbijkam povrnili stroške za nosečnost z medicinsko pomočjo. Spodnji dom parlamenta, kjer ima večino stranka predsednika Emmanuela Macrona z zavezniki, pa je to preglasoval.