Motnje v železniškem omrežju bi lahko trajale še nekaj dni.  Foto: Reuters
Motnje v železniškem omrežju bi lahko trajale še nekaj dni. Foto: Reuters

Le nekaj ur pred uradnim odprtjem olimpijskih iger v Parizu so iz francoskega železniškega podjetja SNCF sporočili, da so bili v četrtek zvečer žrtev obsežnih napadov s ciljem ohromiti omrežje hitrih vlakov TGV-ja.

Zaradi več usklajenih požigov in drugih sabotaž je ustavljen promet na progi med Parizom in zahodom Francije, povezave TGV-ja pa bodo močno motene vse do ponedeljka.

"Vse potnike, ki to lahko storijo, prosimo, da preložijo svoje potovanje in ne hodijo na postajo," so zapisali pri SNCF-ju na družbenih omrežjih.

Na železniški postaji Montparnasse, ki je izhodišče za destinacije zahodno od prestolnice, so se čez dan vile dolge vrste.

Še posebej prizadete so bile linije, ki povezujejo zahod in sever s prestolnico: promet med Parizom in Lillom na severu Francije je ustavljen, prav tako tudi promet med Parizom ter Toursom in Le Mansom na jugozahodu.

Številne povezave so odpovedane, stanje pa bo trajalo "vsaj ta konec tedna, dokler bodo potekala popravila", so dodali pri SNCF-ju.

Številni potniki so morali čakati zaradi zamud vlakov. Foto: Reuters
Številni potniki so morali čakati zaradi zamud vlakov. Foto: Reuters

Zaradi napadov je bilo danes tudi odpovedanih približno 25 odstotkov vlakov v omrežju Eurostar, predvsem med Parizom in Londonom ter Parizom in Brusljem. Podobno naj bi bilo tudi v soboto in nedeljo, je sporočila družba Eurostar, ki pričakuje, da bodo motnje odpravljene do ponedeljka zjutraj.

"Domnevamo lahko, da so bili napadi načrtovani in premišljeni," je dejal izvršni direktor SNCF-ja Jean-Pierre Farandou. Pojasnil je, da so napadalci zanetili požar v ceveh, v katerih so optični kabli. "Gre za ogromno število kablov. Popravljati jih moramo enega za drugim, to je ročno delo, ki zahteva več sto delavcev," je dodal.

SNCF je popoldne sporočil, da vozi vsak tretji vlak na progi omrežja TGV iz Pariza proti jugozahodu države. Vendar pa morajo potniki še vedno računati na zamude med uro in pol in dvema urama.

Še vedno nastajajo posamezne odpovedi in zamude tudi na hitri progi proti severu, po kateri vozijo tudi vlaki iz Londona in Bruslja.

Na hitri progi proti vzhodu vlaki med Parizom in Nancyjem po popravilih znova vozijo po načrtih, so sporočili iz SNCF-ja. Na progi med Parizom in Strasbourgom pa so še vedno približno enourne zamude in občasne odpovedi vlakov.

Pri SNCF-ju so še navedli, da delavci še naprej delajo s polno paro, da odpravijo škodo. Kljub temu je ta konec tedna še pričakovati motnje v železniškem prometu.

Incidente še preiskujejo. Foto: Reuters
Incidente še preiskujejo. Foto: Reuters

Kakšne bodo posledice za OI?

Pariško tožilstvo je medtem že sprožilo preiskavo domnevnega poskusa ogrožanja temeljnih nacionalnih interesov in bo v okviru preiskave temeljito pregledalo povzročeno škodo.

Francoski premier Gabriel Attal je obsodil napade in jih označil za "usklajena dejanja sabotaž proti napravam železniškega operaterja SNCF". "Naše obveščevalne službe in organi pregona so mobilizirani, da bi našli in kaznovali storilce teh kriminalnih dejanj," je dodal.

Francoski minister za promet Patrice Vergriete je ostro obsodil "kriminalna dejanja", ki da bodo korenito posegla tudi v dopustniške načrte Francozov.

"Usklajena zlonamerna dejanja so bila v četrtek zvečer usmerjena na več prog TGV-ja in bodo do konca tedna močno ovirala promet," je sporočil minister.

Prizadetih je okoli 800.000 potnikov. Foto: Reuters
Prizadetih je okoli 800.000 potnikov. Foto: Reuters

Ministrica za šport Amélie Oudéa-Castéra je napade opisala kot "naravnost grozljive" in dodala, da trenutno ocenjujejo posledice napadov na javnost in tudi olimpijce.

V središču Pariza danes na slovesnosti ob odprtju, ki bo potekala vzdolž reke Sene, pričakujejo več kot 300.000 gledalcev.

Županja Pariza Anne Hidalgo je zagotovila, da napad na omrežje TGV-ja ne bo vplival na slovesnost ob drevišnjem odprtju poletnih olimpijskih iger v francoski prestolnici. Napadi namreč nimajo vpliva na prometno omrežje pariške regije, je dejala nekaj ur pred slovesnostjo, ki se je bodo udeležili številni voditelji.

Hidalgo je napade na omrežje TGV-ja označila za sabotažo, pri tem pa zagotovila, da to ne bo vplivalo na slovesnost ob odprtju olimpijskih iger v prestolnici.

"Kar se je zgodilo, je nesprejemljivo, vendar ne bo imelo vpliva na današnjo večerno slovesnost, ker nima posledic za prometno omrežje v pariški regiji," je dejala po srečanju s španskim kraljem Filipom VI.

Zaradi motenj v železniškem prometu med francosko in britansko prestolnico je moral svoje potovalne načrte danes spremeniti tudi britanski premier Keir Starmer, ki se bo udeležil drevišnje slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger.

Starmer je nameraval v Pariz prvotno pripotovati z vlakom Eurostar, vendar pa bo zaradi odpovedi in zamud namesto tega letel v francosko prestolnico, so pojasnili na Downing Streetu. Starmerjeva udeležba na slovesnosti v Parizu bo sicer njegov prvi obisk Francije, odkar je zasedel premierski položaj na začetku meseca.

Francosko železniško omrežje tarča sabotaž