Gisele Pelicot je vztrajala pri javnem sojenju, da bi razkrila posiljevalce in opozorila na problematiko omamljanja za posilstva. Foto: Reuters
Gisele Pelicot je vztrajala pri javnem sojenju, da bi razkrila posiljevalce in opozorila na problematiko omamljanja za posilstva. Foto: Reuters

Zaslišanje Pelicota je glavni del enega najbolj odmevnih kazenskih sojenj v novejši francoski zgodovini in so ga morali prejšnji teden preložiti zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja. Spoprijema se z več obtožbami, vključno s posilstvom, skupinskim posilstvom in kršitvami zasebnosti s snemanjem in širjenjem posnetkov spolnosti.

Na sodišče je Pelicot prišel s palico in se s sodnico pogovarjal prek mikrofona. Njegov odvetnik je pojasnil, da je jemal močna zdravila in da so mu dovolili, da si čez dan vzame odmore za počitek. "Sem posiljevalec, tako kot vsi drugi v tej sobi," je dejal zase in za soobtožence v sodni dvorani. "Prosim svojo ženo, svoje otroke in vnuke, da sprejmejo moja opravičila. Obžalujem, kar sem storil. Prosim za odpuščanje, četudi ni odpustljivo," je še dodal.

Primer je pretresel Francijo in sprožil proteste po vsej državi v podporo njegovi zdaj že nekdanji ženi Gisele, ki je postala simbol boja proti spolnemu nasilju.

Francijo pretresa primer Gisele Pelicot

Pelicota sodišče obtožuje, da je ženo Gisele Pelicot med letoma 2011 in 2020 omamljal, nato pa posiljeval sam oziroma skupaj z 72 moškimi, ki jih je našel na spletu. Od tega so jih identificirali 50, starih od 26 do 74 let, ki jim zdaj sodijo, grozi pa jim do 20 let zapora.

Obravnave se je udeležila tudi njegova nekdanja žena. "Niti za trenutek nisem podvomila o njem," je povedala, nato se ji je obtoženec opravičil in jo prosil za odpuščanje. Pelicot je med zaslišanjem omenjal svoje težko otroštvo in travmatična dogodka, ko naj bi bil tudi sam žrtev posilstva, ko je bil star devet let. Med svojim zagovorom je občasno tudi zajokal.

Množična posilstva so se dogajala v kraju Mazan na jugovzhodu Francije, ki šteje približno šest tisoč prebivalcev. Foto: Reuters
Množična posilstva so se dogajala v kraju Mazan na jugovzhodu Francije, ki šteje približno šest tisoč prebivalcev. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je na vprašanja o zakonu Pelicot dejal, da je razmišljal o samomoru, ko je izvedel, da ga žena vara. Med zaslišanjem je večkrat dejal, da žene ni sovražil, ampak da jo je imel zelo rad.

Pelicot je pojasnil, da je "postal perverzen", ko se je leta 2010 na spletu seznanil z zdravstvenim tehnikom, ki mu je predlagal, naj ženo omami s pomirjevali, razložil mu je tudi postopek, kako to naredi, in nato deli posnetke. "Takrat se je vse poklopilo, takrat se je vse začelo," je dejal obtoženec.

"Postalo je perverzija in odvisnost," je glede posilstev povedal v sodni dvorani in pojasnil, da je zlorabe snemal iz zadovoljstva, pa tudi zato, ker se je hotel zavarovati, če bi se kdo od vpletenih moških neprimerno odzval, ob tem pa je še dejal, da je bil zaradi svojih dejavnosti žrtev izsiljevanja.

Samo 15 soobtožencev priznalo krivdo

Pelicot, ki so ga prvič aretirali, ko je v trgovskem središču na skrivaj snemal žensko v krilu, je povedal, da je posilstva žene ponujal na spletni strani Coco, ki ne obstaja več. Kot je opisal, je iskal moške, ki jim je v zasebnih klepetih dejal, da išče "nekoga, ki bi zlorabil mojo spečo in omamljeno ženo".

"Ko so prišli, so že vse vedeli. Vsi so že pred srečanji vedeli, kako to poteka," je dejal Pelicot in dodal: "Niso imeli občutka, da so zmanipulirani. Nikogar nisem silil, nikomur nisem uperil pištole v glavo." Po navedbah preiskovalcev je moške iskal na spletni strani v spletnem klepetu pod imenom "Brez njenega vedenja".

Sojenje je odprto za javnost, a snemanje v sodni dvorani vseeno ni dovoljeno. Foto: Reuters
Sojenje je odprto za javnost, a snemanje v sodni dvorani vseeno ni dovoljeno. Foto: Reuters

Eden od moških, ki naj bi jo posilil, je bil HIV-pozitiven, čeprav je predtem lagal o svojem zdravstvenem stanju. "Nekateri so prišli s kondomi, drugi brez," je dejal. "Dovolil sem jim ... kar sem naredil, je bilo popolnoma neumno," je priznal.

Pelicot je tudi obtožen omamljanja in zlorabe svoje hčerke Caroline, potem ko so na njegovem prenosniku našli njene polgole fotografije. Predtem je to zanikal, v torek pa je izjavil, da se nikoli ni dotaknil svojih vnukov. "Svojo družino lahko pogledam v oči in jim povem, da se ni zgodilo nič drugega," je dejal.

Samo 15 od 50 obtoženih je preiskovalcem priznalo krivdo, medtem ko se jih večina brani, da so bili prepričani, da sodelujejo v fantazijah para in da je Gisele Pelicot dejansko privolila v spolne odnose. Preiskovalci so našli 300 fotografij in videoposnetke zlorab.

Javno sojenje kot opozorilo

Gisele Pelicot je bila v sodni dvorani in je med zaslišanjem nekdanjega moža na tribuni nosila sončna očala. Ob odhodu med odmori so jo gledalci pozdravili z aplavzom. "50 let sem živela z moškim, za katerega si nikoli ne bi predstavljala, da je sposoben teh dejanj posilstva," je dejala.

Preiskovalcem je povedala, da je imela v teh letih težave s spominom, večkrat pa je obiskala tudi ginekologa zaradi nepojasnjenih bolečin. V prejšnjih sojenjih je povedala, da jo je skrbelo, da se ji pojavlja Alzheimerjeva bolezen ali možganski tumor zaradi izgube las in teže ter velikih vrzeli v spominu, kar so bili pravzaprav stranski učinki zdravil, ki ji jih je dajal mož.

Na protestih po državi so številne ženske izrazile podporo Gisele. Foto: Reuters
Na protestih po državi so številne ženske izrazile podporo Gisele. Foto: Reuters

Gisele Pelicot se je odrekla pravici do anonimnosti in je zahtevala javno sojenje, da bi razkrila svojega nekdanjega moža in preostale posiljevalce. Z javnim sojenjem je želela prispevati tudi k boljši ozaveščenosti glede zlorab mamil pri spolnem nasilju.

Podprli so jo številni protestniki v več francoskih mestih, ki so na enem od plakatov zapisali "Sram naj bo storilce", pri čemer so se sklicevali na njene besede, da se morajo zločinov sramovati posiljevalci, ne pa njihove žrtve.

Gisele Pelicot se je protestnikom zahvalila za podporo. "Zaradi vas imam moč, da se prebijem do konca te bitke," je povedala.