Johnson (levo) je Huntu očital, da ni
Johnson (levo) je Huntu očital, da ni "povsem zavezan" oktobrskemu roku brexita, in ga označil za "defetista". Foto: Reuters

Tako Hunt, zdajšnji zunanji minister, kot Johnson, nekdanji zunanji minister, načrtujeta nova pogajanja s članicami Unije o izstopnem sporazumu, med katerimi pa zanje ni pripravljenosti.

Kot je za Radio Slovenija poročal Luka Robida, je težko pričakovati, da bi britanski parlament kljub novi vladi po treh zavrnitvah potrdil obstoječi predlog ločitvenega sporazuma, predvideni datum brexita (31. oktober) pa se bliskovito približuje. Zato se zdi, da so britanski volivci in volivke vse bliže novim predčasnim volitvam, na katere se intenzivno pripravlja tudi opozicija.

Natanko leto dni po tem, ko je zaradi nestrinjanja z načrti vlade Therese May glede brexita s položaja zunanjega ministra odstopil Boris Johnson, je ta sinoči vztrajal, da mora država iz Unije izstopiti po potrebi tudi brez dogovora. Johnson tako izstopa brez dogovora ne izključuje, sploh ne v tej fazi, saj naj bi morebitno odpovedovanje tej opciji ošibilo britanska pogajalska izhodišča.

Po anketi YouGov, objavljeni prejšnji konec tedna, ima Boris Johnson 74 odstotkov podpore med konservativci.

Kot poroča BBC, sta sicer oba dejala, da sta pripravljena zapustiti EU brez dogovora, vendar je Johnson precej bolj sproščen glede učinka, ki bi ga tak izstop imel za Veliko Britanijo. Hunt je Johnsonu očital, da ni iskren glede tveganj, ki bi jih prinesel brexit brez dogovora z Brusljem. "Če si želimo uspešen brexit, ne gre za prazne obljube, temveč za razumevanje podrobnosti, s katerimi bomo dobili dogovor, ki bo pravi za državo," je poudaril.

Potrebne predčasne volitve?

Z obljubo, da bo brexit izpeljan do jesenskega roka, je treba vzeti v poštev tudi možnost predčasnih volitev, pa opozarja Hunt, saj bo treba spremeniti parlamentarno sestavo, glede na to, da je zdajšnja tako obstoječi dogovor kot možnost izstopa brez dogovora zavrnila.

Ob tem je Evropska komisija v vlogi pogajalskega partnerja v pričakovanju novega vodstva, avgusta pa bo na počitnicah, zato bi lahko ključen premik k spremembi pomenile prav predčasne volitve, ki bi jih tudi v Bruslju morda razumeli kot dovolj močan razlog, da odobrijo vnovičen zamik izstopnega datuma.

To razumejo tudi opozicijski laburisti, ki po usklajevanjih s sindikati menijo, da mora novi premier dati volivcem možnost glasovanja o morebitnem novem predlogu izstopnega sporazuma ali pa predlog o slovesu brez sporazuma. Pri tem bi laburisti oba predloga zavrnili in podprli obstanek v Uniji, v primeru predčasnih volitev pa obljubljajo nov dogovor z Brusljem in razpis referenduma o njem.

V ospredju soočenja Hunt-Johnson brexit