Ribe bodo peljali v sežigalnico. Foto: EPA
Ribe bodo peljali v sežigalnico. Foto: EPA

Mrtve sladkovodne ribe je v torek naplavilo tako v zaliv kot v bližnje reke, potem ko so jih lanskoletne poplave izrinile iz njihovih običajnih habitatov.

Ministrstva za gospodarstvo in finance, zdravje, okolje in energijo, delo in socialno varnost, podnebno krizo in civilno zaščito so skupaj sporočila, da ukrepi vključujejo subvencije za podjetja, ki so utrpela izpad dohodka, poroča portal Euronews.

Upravičencem prav tako ne bo treba plačati davkov in zavarovanja, oblasti pa bodo aktivirali shemo, namenjeno promociji regionalnega turizma. Lokalne oblasti bodo tudi poiskale način za financiranje obsežnega programa za promocijo območja, poroča portal.

Regionalne oblasti so najele ribiške ladje, da iz morja odstranijo mrtve ribe, ki jih bodo nato s tovornjaki prepeljali v sežigalnico.

Po besedah namestnice regionalnega guvernerja osrednje pokrajine Tesali Ane Marije Papadimitriu je regionalni guverner razglasil izredne razmere.

Ribe so prišle iz jezera Karla v osrednji Grčiji, ki je bilo v šestdesetih letih 20. stoletja izpraznjeno, leta 2018 pa obnovljeno z namenom boja proti posledicam suše.

Ribe umrle po stiku z morsko vodo

Ravni vode so lansko jesen hitro narasle med smrtonosnim neurjem, ki je povzročilo obsežne poplave v osrednji Grčiji, pozneje pa so se znižale zaradi malo padavin v mesecih, ki so sledili, in vročinskim valovom to poletje.

Strokovnjaki pravijo, da na ustju reke, ki vodi v Volos, ni bila postavljena mreža, zato so sladkovodne ribe, ki so jih odnesle narasle vode, umrle, ko so prišle v stik z morsko vodo.

Župan Volosa Ahileas Beos je napadel regionalne oblasti in jim očital prepočasno ukrepanje. Vonj je označil za neznosnega, opozoril je tudi, da bi gnitje rib lahko povzročilo okoljsko katastrofo.

Mestna trgovska zbornica pa je napovedala pravne postopke in zahteva odškodnine, saj se je trgovska dejavnost v priljubljeni turistični destinaciji v treh dneh po ocenah zmanjšala za 80 odstotkov.