Gnijoče ribe bi lahko povzročile okoljsko katastrofo, je opozoril župan mesta Volos. Foto: Reuters
Gnijoče ribe bi lahko povzročile okoljsko katastrofo, je opozoril župan mesta Volos. Foto: Reuters

"Razteza se na kilometre daleč," je za tiskovno agencijo Reuters dejal član mestnega sveta Stelios Limnios. "Ne le ob obali, ampak tudi v središču Pagazetskega zaliva," je dejal, pri čemer je mislil na območje ob obali Volosa, ki je posejano s počitniškimi hišami.

V 24 urah so z mrežami, bagri in tovornjaki nabrali več kot 40 ton rib. Župan mesta Volos Ahileas Beos je dejal, da je vonj neznosen. Na tiskovni konferenci v sredo je vladi očital, da se ni spopadla s težavo, preden je ta dosegla mesto, in dejal, da bi gnijoče ribe lahko povzročile okoljsko katastrofo za druge vrste na tem območju.

Strokovnjaki so dejali, da so težave povzročile lanske poplave v Tesaliji. Poplave so napolnile bližnje jezero, ki so ga v boju proti malariji izsušili leta 1962. Od takrat se je gladina jezera močno znižala, kar je ribe prisililo, da so odplavale po reki navzdol. Strokovnjaki so opozorili, da na ustju reke, ki vodi v Volos, ni bila nameščena mreža, zato so ribe ob stiku s slano vodo poginile.

Nesreča je najbolj nedavna posledica ekstremnih vremenskih razmer v Grčiji, ki jih znanstveniki povezujejo s podnebnimi spremembami, vključno z višjimi temperaturami in nestanovitnimi padavinami, ki povzročajo gozdne požare in poplave.

Lastnik restavracije ob Volosu Dimostenis Bakoianis pravi, da se je to poletje promet zmanjšal za 80 odstotkov in da je turistične sezone konec. "Ta situacija s temi mrtvimi ribami nas bo pokončala," je dejal Stefanos Stefanou, predsednik lokalnega združenja restavracij in barov. "Kdo bo po tem še obiskal naše mesto?" je še dodal.