Hrvaška napoveduje dvig obdavčitve kratkoročnih najemov v turizmu. Foto: Pixabay
Hrvaška napoveduje dvig obdavčitve kratkoročnih najemov v turizmu. Foto: Pixabay

Primorac je dejal, da želi hrvaška vlada povečati pravičnost davčnega sistema in postopoma prenesti bremena obdavčitve z dela na premoženje, konkretno v tem primeru na nepremičnine, so sporočili iz hrvaške vlade.

Predlog bo vključeval tudi delne spremembe obsega obdavčitve teh nepremičnin v obliki zvišanja zgornje in spodnje meje davka. Tako so med drugim povečali avtonomijo enot lokalne samouprave pri določanju davka na počitniška stanovanja. Te bodo po novem obvezane uvesti davek, saj je bil ta do zdaj le možnost.

Po neuradnih informacijah bi lahko zgornjo mejo davka na nepremičnine podvojili s sedanjih 5 na 10 evrov na kvadratni meter, je poročal hrvaški portal Dnevnik.hr.

Primorac namerava podrobnosti zakona predstaviti v ponedeljek.

Davka ne bo plačal tisti, ki živi v nepremičnini, in tisti, ki so jo oddali v dolgoročni najem za vsaj deset mesecev. Po drugi strani bodo davek plačali tisti, ki bodo imeli prazne nepremičnine ali jih bodo oddajali za kratkoročen čas.

Minister je napovedal tudi dvig davčne obremenitve kratkoročnih najemov v turizmu, ki se trenutno obračunavajo pavšalno glede na število postelj, ti zneski pa so po Primorčevih besedah ​​precej majhni in so prizadeli ne le trg nepremičnin, ampak gospodarstvo v celoti.

Primorac še navaja, da bi moralo priti do izenačitve davčne obremenitve dolgoročnega in kratkoročnega najema – ta je namreč manj obdavčen. S tem se bo znatno povečala obdavčitev kratkoročnega oddajanja, vendar bo še vedno precej ugodna v primerjavi z obdavčitvijo drugih virov dohodka.

Podpredsednik vlade je še dejal, da so bili številni vlagatelji in tudi podjetniki v obstoječem modelu motivirani, da presežna sredstva in kapital vlagajo v nepremičnine, in ne na primer v raziskave in razvoj.