Vodjo Interpola pogrešajo od minulega tedna, njegovo izginotje pa je francoskim oblastem prijavila njegova soproga. Foto: EPA
Vodjo Interpola pogrešajo od minulega tedna, njegovo izginotje pa je francoskim oblastem prijavila njegova soproga. Foto: EPA

Mengovo izginotje je javno oznanilo francosko tožilstvo, ki je v petek sprožilo preiskavo izginotja. Nazadnje je bil viden prejšnji teden, na sedežu Interpola v Lyonu, tik preden naj bi odpotoval na Kitajsko.

Njegovo izginotje je prijavila soproga, ki skupaj z otroki živi v Lyonu. Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je Mengova soproga prejela grožnje po telefonu in na družbenih omrežjih.

Mednarodna organizacija kriminalistične policije (Interpol) je v petek sporočila, da je Mengovo izginotje zadeva francoskih in kitajskih oblasti in na mesto začasnega predsednika imenovala generalnega sekretarja organizacije Jürgena Stocka.

Hongkonški časnik: Menga zaslišujejo
Hongkonški časnik South China Morning Post, ki se sklicuje na kitajski vir, je poročal, da o Mengu na Kitajskem poteka preiskava ter da so ga odpeljali na zaslišanje takoj po pristanku v državi. Časnik piše, da je Meng na Kitajsko prispel prejšnji teden.

Meng je prvi Kitajec na čelu Interpola. Za štiriletni mandat je bil izvoljen leta 2016. Pred tem je bil namestnik kitajskega ministra za javno varnost, s čimer je po navedbah kritikov dobil nadzor nad tajno policijo. Organizacije za človekove pravice so bile do njegovega imenovanja za predsednika Interpola kritične.