Polni smetnjaki v Rimu privabljajo divje prašiče. Foto: AP
Polni smetnjaki v Rimu privabljajo divje prašiče. Foto: AP

Spremembo pravil za spopad z "invazijo" divjih prašičev so že pozdravili v kmetijskem združenju Coldiretti, kjer menijo, da je ta nujno potrebna, saj je na podeželju in v mestih po Italiji po njihovih besedah že 2,3 milijona divjih prašičev.

Predsednik združenja Ettore Prandini je pojasnil, da divji prašiči prihajajo vse bližje domov, šol in parkov, ob tem pa uničujejo pridelek, napadajo domače živali in povzročajo prometne nesreče.

V skladu z novimi pravili, ki jih je pripravila desna vlada in bodo vključena v spremembo osnutka proračuna za prihodnje leto, bosta ulov in odstrel divjih prašičev dovoljena tudi na urbanih in zaščitenih območjih, pri lovu pa lahko sodelujejo lokalni in regionalni policisti, državna gozdarska policija ter zasebni lovci z licenco.

Francesco Michelotti iz vladajoče stranke Bratje Italije je dejal, da lahko novim ukrepom nasprotujejo le tisti, ki so "zaslepljeni z okoljsko ideologijo" ali pa živijo v prestižnih mestnih okoljih.

Vodja stranke Zelenih Angelo Bonelli po drugi strani meni, da gre za podporo lovskemu lobiju, nova pravila pa bodo po njegovem mnenju kršila italijansko ustavo in pravila Evropske unije o ohranjanju narave.

"V parlamentu se bomo bojevali, vendar imamo pripravljeno pritožbo Evropski uniji," je dejal Bonelli, ki je prepričan, da bo Bruselj proti Italiji sprožil pravni postopek.

Bratje Italije vztrajajo, da ne gre za lov, ampak za nadzor nad divjimi prašiči, ki postajajo nevarni za ljudi, poleg tega pa je tukaj tudi skrb pred širjenjem prašičje gripe.

Divji prašiči so se ponekod v Italiji tako namnožili, da so po mnenju kmetov razmere nevzdržne. Foto: Reuters
Divji prašiči so se ponekod v Italiji tako namnožili, da so po mnenju kmetov razmere nevzdržne. Foto: Reuters