Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski premier Mario Draghi je dejal, da je cilj, da se po dveh letih zdravstvene krize takoj, ko bo to mogoče, znova vse odpre.

Italijo je še posebej hudo prizadel prvi val pandemije spomladi 2020, ko je tudi uvedla izredne zdravstvene razmere. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 153.000 ljudi, še januarja so potrdili več kot 220.000 novih okužb dnevno, a je nato število primerov občutno padlo. Danes so jih potrdili slabih 50.000.

V Italiji je trenutno v veljavi t. i. super covidno potrdilo, ki dokazuje, da je oseba polno cepljena proti covidu-19 ali je tega pred kratkim prebolela. To potrdilo je obvezno za vse zaposlene.

Obvezno je tudi za vstop na številna javna družabna prizorišča, a to se bo po besedah Draghija kmalu spremenilo: sprva pri dejavnostih na prostem, kamor spadajo tudi sejmi, športne dejavnosti, festivali in kulturne prireditve.

Sorodna novica Bruselj: Za potrdilo o prebolelem covidu bo odslej dovolj pozitivni hitri test HAG

Prav tako naj bi čim prej odpravili obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem. Vse šole bodo znova odprte, učencem ne bo treba več nositi mask FFP2. Obvezna karantena ob stiku z okuženo osebo bo odpravljena.

Kar 94 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let, je bilo sicer vsaj enkrat cepljenih proti covidu-19 ali so tega preboleli.

Slovaška odpravlja skoraj vse protikoronske ukrepe

Za nadaljnjo omilitev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom sta se odločili tudi Slovaška in Poljska.

Od sobote dalje pogoj PCT (preboleli, cepljen ali testiran) ne bo več obvezen za gostinske lokale ter športne in kulturne prireditve na Slovaškem.

V veljavi bodo sicer ponekod ostale omejitve števila gostov in obvezne zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih in javnem potniškem prometu. Zaščitne maske FFP2 bodo obvezne tudi na množičnih prireditvah na prostem, če ne bo mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

S 1. marcem pa bo vse omejitve odpravila Poljska, kjer ostajata v veljavi le še obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prometu in zaprtih javnih prostorih ter sedemdnevna izolacija za okužene osebe.

Sorodna novica Jerala: Malo verjetno, da bo različica BA.2 povzročila nov val epidemije

Po podatkih poljskega ministrstva za zdravje so v državi v zadnjih 24 urah potrdili 20.456 novih okužb, zaradi virusa je umrlo 360 ljudi.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na vprašanje, ali je glede na še vedno veliko število smrti covidnih bolnikov primerno odpraviti protikoronske ukrepe, odgovoril, da so tako ravnale tudi druge države EU-ja, ki se spopadajo s podobnim potekom epidemije.

Islandija: Vračamo se k normalnemu življenju

Kot je danes sporočila vlada v Reykjaviku, bo odločitev, ki zadeva tako notranje ukrepe kot tudi nadzor meje, začela veljati v četrtek zvečer.

"Vračamo se k normalnemu življenju, vendar je virus še vedno med nami," je po seji vlade novinarjem povedala predsednica vlade Katrin Jakobsdottir, ki pa ni izključila možnosti uvedbe novih ukrepov v prihodnje, če bodo razmere to zahtevale.

Ta severna država je že dvakrat odpravila covidne omejitve v državi, prvič na začetku poletja 2020 in drugič lani poleti, vendar pa tokrat prvič odpravlja tudi omejitve na mejah.

V zadnjih 24 urah so v državi s 370.000 prebivalci našteli 2885 primerov okužbe z novim koronavirusom, od začetka pandemije pa skupaj več kot 115.000. Po napovedih epidemiologov naj bi do druge polovice marca imunost pridobilo okoli 80 odstotkov prebivalstva.