Foto: EPA
Foto: EPA

Omenjeni rojstni listi pripadajo 33 otrokom Italijank, ki so opravile umetno oploditev v tujini, nato pa jih prijavile v domovini leta 2017, v času levosredinske vlade Sergia Giordanija. Iz urada tožilstva v Padovi so za CNN potrdili, da so s 27 rojstnih listov umaknili imena 27 mater.

Giordani je v svoji predvolilni kampanji obljubil, da bo umaknil tradicionalni obliki "mati"/"oče" z rojstnih listov, kar pa je vlada Giorgie Meloni razveljavila in lokalnim oblastem izdala napotek, da opustijo registracijo otrok istospolnih staršev. Ukrep pomeni, da je lahko na rojstnem listu naveden zgolj otrokov biološki starš.

V Italiji je nadomestno materinstvo prepovedano, istospolne poroke pa niso legalizirane. Ker istospolnih zvez zakon ne priznava, mora nebiološki starš vložiti posebno vlogo za posvojitev otroka. Tudi pri homoseksualnih starših je lahko na rojstnem listu naveden sam en oče.

“Proti otrokom ni nobene diskriminacije," je povedala ministrica za družino Eugenia Roccella junija ob uvedbi zakonskega predloga. Ob tem je pojasnila, da bodo imeli otroci istospolnih parov dostop do šol in zdravnikov enako kot tisti z zgolj enim staršem. Po omenjenem zakonu mora imeti neregistrirani starš dovoljenje za izvajanje vsakodnevnih družinskih opravkov, kot je prevzemanje otroka v šoli.

Lokalna podružnica aktivistične skupine LGBT Mavrična družinska zveza je objavila uradni protest. "Ti rojstni listi niso prekršili nobenega zakona, ko so bili poslani v zakonodajni vakuum, ki zdaj pušča naše otroke v negotovosti," so zapisali.